Unik studie av tjänstemännens hälsa
Publicerat 18 januari 2018
Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän. Utbildningsväsendet samt vårdsektorn har högst andel sjukskrivna, enligt en stor tvärsnittsstudie som tjänstepensionsbolaget Alecta gjort tillsammans med Karolinska Institutet.
För första gången har en tvärsnittsstudie gjorts av sjukfrånvaron bland privatanställda tjänstemän. Studien visar att det finns stora skillnader mellan olika grupper av tjänstemän. Under 2012 var mer än dubbelt så många kvinnor sjukskrivna jämfört med männen. Men sett till antal sjukskrivningsdagar var det ingen större skillnad mellan könen.
Nedbrutet på sex olika branscher har utbildningsväsendet samt vårdsektorn högst andel sjukskrivna. Lägst andel har byggsektorn och industrin.
Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till sjukskrivning bland tjänstemännen. Därefter kommer värk i kroppen och belastningsbesvär.
Sjukskrivningstalen för stressrelaterad psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren, och då i synnerhet för kvinnor. 2009 var det 24 000 pågående sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och 2016 var siffran uppe i 64 000, enligt statistik från Försäkringskassan.
I studien ingår nästan 1,3 miljoner privatanställda tjänstemän i åldrarna 18–67 år som var sjukskrivna mer än 14 dagar under 2012 eller som fick sjuk- och aktivitetsersättning. Undersökningen är den första som har gjorts bland privatanställda tjänstemän.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.