Bild: Abigail Keenan/Unsplash
Unga oftare sjukskrivna på grund av ångest
Publicerat 9 oktober 2018
Psykiska ohälsa är den vanligaste orsaken till att unga blir långtidssjukskrivna. De drabbas oftare av ångest jämfört med sina äldre kollegor. Det visar en rapport från AFA Försäkring om ungas hälsa och arbetsmiljö.
– Vi kan se att andelen psykiska diagnoser bland unga har ökat över tid, men mellan åren 2016–2017 har det skett ett trendbrott och de långa sjukfallen bland unga har minskat något, säger Anders Ek, statistiker på AFA Försäkring.
Unga anställda drabbas oftare av ångest jämfört med äldre anställda medan äldre oftare blir sjukskrivna på grund av stress. I gruppen unga kvinnor beror varannan långvarig sjukskrivning (49 procent) på depression, stressreaktioner, ångest och andra psykiska diagnoser. Bland unga män är motsvarande siffra 37 procent.
Svenskt Näringsliv har tagit initiativ till forskningsprojektet Unga i arbetslivet som ska undersöka vad det beror på att allt fler unga anställda mår psykiskt dåligt.
– Det är faktiskt så att orsakerna till ungas psykiska ohälsa kontra arbetslivet är ett i princip outforskat ämne. Vi har mycket stora kunskapsluckor på det området, säger Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv till tidningen Arbetsmarknadsnytt.
I potten på forskningssatsningen finns 40 miljoner kronor och i dagarna börjar utvärderingen av de 46 olika forskningsförslag som kommit in. I december ska beslut fattas om vilka projekt som får klartecken och sedan ska projektet löpa under fyra år.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.