Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

Tidsomställning kan påverka olycksrisken

Nu är det snart dags att ställa om till sommartid igen. Det innebär en timmes mindre sömn vilket kan påverka risken för olyckor på jobbet.

Omställningen till sommartid gjordes runt första världskriget som ett sätt att spara energi genom att få in lite mer dagsljus i industrilokalerna.

– Det finns alltså historiskt inte primärt några medicinska skäl till varför sommartiden infördes men det medför ändå en del effekter på vår biologi, hälsa och beteende, säger Arne Lowden, docent i psykologi vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Den största biologiska effekten är att vi tappar en timmes sömn vilket gör att vi blir sömnigare dagtid. Det känns svårare att stiga upp på morgonen och en del upplever att de sover sämre på natten.

Dagarna efter omställning till sommartid märks en ökning av antalet trafikolyckor, vilket kan ha ett samband med den sömnbrist som uppstår vid övergången till sommartid. Men i Finland där flera studier gjorts på tidsomställningen har man inte sett någon påverkan på olycksstatistik varken i trafiken eller på jobbet, enligt Arne Lowden.

Flera EU-länder vil slopa vinter- och sommartiden. Bland annat eftersom det anses kunna ha negativa effekter på hälsan. Det sker exempelvis fler hjärtinfarkter på tidiga morgnar än övriga tidpunkter på dygnet och efter omställningen till sommartid märks en ökning av antalet hjärtinfarkter.

Enligt en färsk undersökning som tidningen Dagens Nyheter gjort om svenskarnas inställning till tidsomställning svarar två tredjedelar att de vill slippa ställa om klockan. Sommartid är mest populär, 37 procent säger att de vill ha den tiden hela året medan 29 procent föredrar vintertid.

TIPS

Så klarar du tidsomställningen

  • Ta sovmorgon första måndagen efter omställningen.
  • Extra känsliga individer kan prova att flytta fram klockan med en kvart per dag i fyra dagar. (Kan även gälla dem som driver djurstallar, mjölkgårdar etc).
  • Öka försiktighet i trafiken den första veckan efter omställning.
  • Planera längre tid för läggning av barn.
  • Utnyttja dagsljuset för utomhusmotion.
  • Utsätt dig för naturligt dagsljus på morgonen för att kunna tidigarelägga dygnsrytmen.

Källa: Stressforskningsinstitutet

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa