Svårt att prata känslor med chefen
Publicerat 4 september 2018
Det är betydligt jobbigare att prata med sin chef om hur man mår psykiskt än fysiskt. Endast sex av tio känner sig bekväma med att göra det, enligt en ny undersökning.
Trots att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning är det få som vågar ta upp med sin chef hur de mår psykiskt. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.
På frågan om det känns okej att prata om den fysiska hälsan med chefen svarar hela 78 procent ja. På motsvarande fråga om den psykiska hälsan är det bara 58 procent som tycker det går bra. Undersökningen visar också på att det är något fler yngre än äldre som inte kan prata med chefen om sin psykiska hälsa.
– Om man inte kan vara öppen med när man mår psykiskt dåligt på jobbet är risken stor att man väntar tills det gått alldeles för långt. Då ökar också risken för långtidssjukskrivning. Det är mycket olyckligt, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.
Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar och innefattar 7 000 personer i åldrarna 18–79 år. Frågan som ställdes var "Kan du prata med din chef om din psykiska/fysiska hälsa?".
Till chefer för ett bra arbetsklimat
Kristina Ström Olssons tips för ett bra arbetsklimat:
- Skapa ett gott arbetsklimat genom ett rättvist och stödjande ledarskap med öppen kommunikation.
- Arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna. Ha nolltolerans när det gäller kränkningar och mobbning.
- Kommunicera! Både arbetsgivare och medarbetare har ett ansvar att bidra till en fungerande och god arbetsmiljö.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.