Städsprej nästan lika skadligt som cigaretter
Publicerat 21 mars 2018
Städerskor är den kvinnliga yrkesgrupp som i högst utsträckning uppger att de utsätts för luftföroreningar. Särskilt farliga är städsprejer eftersom kemikalierna sprids i luften. Följden kan bli att man drabbas av astma eller får en nedsatt lungkapacitet som är jämförbar med en rökares.
Hälften av de kvinnor som städar eller arbetar i hemtjänsten rapporterar att de utsätts för luftföroreningar, visar den senaste Arbetshälsorapporten.
– Man vet att de som arbetar yrkesmässigt med städning har en ökad risk att få astma. Man kan också se att lungfunktionen avtar snabbare, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och verksamhetschef och överläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Bakom besvären ligger kemikalierna i de städprodukter som används. Även om en produkt är miljömärkt innebär det inte automatiskt att den är bra för arbetsmiljön. Till de mest riskfyllda produkterna hör sprejer med rengöringsmedel eftersom de bildar en vätskedimma som man andas in.
– Särskilt sådana produkter som man sprejar i luften måste vara riskbedömda. Det är ofta i slutna områden som man sprejar, till exempel i duschar, och det ger en ökad exponering.
I en norsk studie undersöktes lungorna på över 6 000 kvinnor och män under 20 år. Resultaten visar att bland de som jobbade med städning motsvarade den försämrade lungkapaciteten att röka ett halvt paket cigaretter om dagen i 20 år.
Enligt forskarna behöver arbetsgivarna välja mindre farliga produkter och undvika rengöringssprej. Helst ska man använda en mikrofiberduk som fuktas med vatten och inte rengöringsmedel. Om sprej behöver användas bör man välja en sprejflaska med munstycke för skum.
– Grunden måste vara att det ska vara produkter som är så lite irriterande för luftvägarna som möjligt, och att de kommer upp i luften så lite som möjligt, säger Maria Albin.
Hon anser att även riskerna för att utveckla eksem behöver övervägas, något som är vanligt vid regelbunden kontakt med rengöringsmedel. Samtidigt behöver arbetsgivarna bättre kunskaper och en ökad medvetenhet om riskerna i städyrket och hur man förebygger dem, anser Maria Albin.
– Det måste man arbeta upp på det här området. Det gäller tidspress och den fysiska belastningen, men det gäller också kemikalierna, säger hon.
Arbetshälsorapporten visar också att såväl manliga som kvinnliga städare tillhör de yrkesgrupper som i störst utsträckning rapporterar om nedsatt arbetsförmåga och uttrycket tveksamhet om att kunna vara kvar i yrket om två år.
Krister Zeidler
Mer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.