Hoppa till huvudinnehållet

Att vistas ute i dagsljus cirka en timme om dagen är ett bra sätt att förebygga trötthet och nedstämdhet på hösten.

Bild: Takahiro Sakamoto/Unsplash

Må bra

Så övervinner du höstmörkret

Ett sätt att förebygga trötthet och nedstämdhet på hösten är att vistas så mycket i dagsljus som möjligt. Genom lite smart planering går det att få till.

På hösten når bara 14 procent av det globala ljuset till Sverige och under vintermånaderna har det minskat till 5 procent, enligt sajten forskning.se. Eftersom vår biologi är så knuten till ljusets växlingar är det inte så konstigt att många känner sig trötta och hängiga. Ett sätt att motverka det är att vistas så mycket utomhus som möjligt, framförallt på morgonen och mitt på dagen. Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet.

– Femton till tjugo minuter om dagen är för lite. Upp till en halvtimme, en timme, kanske två timmar. Det är ett rent responsförhållande mellan tiden man tillbringar ute i ljuset och hur man mår. Framförallt när det gäller trötthet och stämningsläge, säger han i en kommentar på Stressforskningsinstitutets webbplats.

Att få dagsljus när man jobbar behöver inte vara så komplicerat. Ett sätt är att cykla till jobbet på morgonen eller promenera eller jogga på lunchen. Då får man dessutom motion och det gör hjärnan piggare, enligt Torbjörn Åkerstedt. Ett annat sätt att få dagsljus är att ta telefonsamtal utomhus istället för vid datorn eller att skippa mötesrummet för avstämningssamtalet med chefen och gå ut och gå istället.

Torbjörn Åkerstedt lyfter också fram vikten av att tända lampor inomhus. Blått ljus är kraftfullast.

– När man har folk i ett mörkt rum och sedan drar på med ljus, då blir alla väldigt mycket piggare. Du kan plocka bort nästa all trötthet genom att dra på ordentligt med ljus.

7 TIPS

För vintertrötta

  • Cykla till jobbet. Morgonljuset är extra viktigt för att motverka depression och trötthet, visar forskning.
  • Ta en promenad på lunchen.
  • Skippa solglasögonen när du är ute. Dagsljuset tas upp genom ögonen.
  • Lämna kontoret när du ska prata i telefon.
  • Tänd lampor inomhus.
  • Placera en ljusterapilampa på frukostbordet. Helst ska ljuset vara i den blå/lila skalan eller vitt.
  • Gå till en läkare om du känner dig mycket trött och nedstämd. Det är viktigt att utreda om dina symtom beror på vinterdepression eller riktig depression eller på något helt annat.

Källa: forskning.se och Stressforskningsinstitutet

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa