
Bild: Takahiro Sakamoto/Unsplash
Så övervinner du höstmörkret
Publicerat 7 november 2018
Ett sätt att förebygga trötthet och nedstämdhet på hösten är att vistas så mycket i dagsljus som möjligt. Genom lite smart planering går det att få till.
På hösten når bara 14 procent av det globala ljuset till Sverige och under vintermånaderna har det minskat till 5 procent, enligt sajten forskning.se. Eftersom vår biologi är så knuten till ljusets växlingar är det inte så konstigt att många känner sig trötta och hängiga. Ett sätt att motverka det är att vistas så mycket utomhus som möjligt, framförallt på morgonen och mitt på dagen. Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet.
– Femton till tjugo minuter om dagen är för lite. Upp till en halvtimme, en timme, kanske två timmar. Det är ett rent responsförhållande mellan tiden man tillbringar ute i ljuset och hur man mår. Framförallt när det gäller trötthet och stämningsläge, säger han i en kommentar på Stressforskningsinstitutets webbplats.
Att få dagsljus när man jobbar behöver inte vara så komplicerat. Ett sätt är att cykla till jobbet på morgonen eller promenera eller jogga på lunchen. Då får man dessutom motion och det gör hjärnan piggare, enligt Torbjörn Åkerstedt. Ett annat sätt att få dagsljus är att ta telefonsamtal utomhus istället för vid datorn eller att skippa mötesrummet för avstämningssamtalet med chefen och gå ut och gå istället.
Torbjörn Åkerstedt lyfter också fram vikten av att tända lampor inomhus. Blått ljus är kraftfullast.
– När man har folk i ett mörkt rum och sedan drar på med ljus, då blir alla väldigt mycket piggare. Du kan plocka bort nästa all trötthet genom att dra på ordentligt med ljus.
För vintertrötta
- Cykla till jobbet. Morgonljuset är extra viktigt för att motverka depression och trötthet, visar forskning.
- Ta en promenad på lunchen.
- Skippa solglasögonen när du är ute. Dagsljuset tas upp genom ögonen.
- Lämna kontoret när du ska prata i telefon.
- Tänd lampor inomhus.
- Placera en ljusterapilampa på frukostbordet. Helst ska ljuset vara i den blå/lila skalan eller vitt.
- Gå till en läkare om du känner dig mycket trött och nedstämd. Det är viktigt att utreda om dina symtom beror på vinterdepression eller riktig depression eller på något helt annat.
Källa: forskning.se och Stressforskningsinstitutet

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.