Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Promenadmöten minskar risk för allvarlig stroke

Trött på jobbets trista möteslokaler? Då kan ett promenadmöte vara ett alternativ. Det gynnar både kreativiteten och hälsan. Den som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk att drabbas av en allvarlig stroke, enligt en ny studie.

Fysisk aktivitet minskar inte bara risken att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, enligt en studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

– Det är anmärkningsvärt att även lätt fysisk aktivitet kan ha en så tydlig koppling till hur du klarar dig när du drabbas av stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i en kommentar. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

De som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk för att en stroke blir allvarlig jämfört de som är fysiskt inaktiva. De som ägnade sig åt hårdare träning som löpning eller simning klarade sig lika bra som de som promenerat.

– Det räcker med promenad en dryg halvtimme varje dag, eller två kvartar om dagen, för att personer i studien ska hamna på den lägre risknivån för allvarlig stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Vid en mildare stroke kan det räcka med sjukhusvård i en vecka och rehabilitering hemma. En allvarlig stroke däremot innebär en betydligt längre tid på sjukhus och ibland också tid på vårdhem. Återgång fullt ut i arbete igen är ofta svårt.

Studien innefattar 925 personer som vårdades för stroke på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg 2014–2016.

Ladda ner studien: 

FAKTA

Om stroke

I Sverige får cirka 25 000 personer stroke varje år, en person var tjugonde minut. Medelåldern för insjuknande i stroke är 75 år, men hela 20 procent av de drabbade är under 65 år. Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom den somatiska (kroppsliga) sjukvården. Högt blodtryck är den största riskfaktorn för att drabbas av stroke. Rökning och diabetes är andra riskfaktorer.

Källa: Stroke - Riksförbundet

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa