Hoppa till huvudinnehållet

Körsång kan få kroppen att klara stress bättre, visar forskning.

Bild: Daniel Kronmann

Må bra

Körsång minskar stressen

På femte våningen på Region Skåne ser man fram emot torsdagslunchen lite extra. Då samlas ett gäng kollegor för en stunds körsång tillsammans med ledaren Ellen Sörensen från VocalLife.

Det började som en idé på en arbetsplatsträff för tre år sedan. Sedan dess har medarbetare från kulturförvaltningen och avdelningen för regional utveckling sjungit ihop en gång i veckan. Kören, som kallar sig Sånger från femte våningen, sprider glädje även till övriga delar av huset.

– Ibland har vi överraskat våra kollegor i lunchmatsalen med lite sång. Och så har det blivit ett och annat inslag på julfesten, berättar Camilla Sjöstrand, som jobbar med kulturutveckling för barn och unga.

Kören träffas i ett aktivitetshus i närheten av kontoret. Tillsammans utforskar ett femtontal deltagare olika genrer och varvar sång och rörelse. Och vem som helst är välkommen att hänga på.

– Alla som tycker det är kul får komma. Man behöver inte kunna läsa noter eller vara duktig på att sjunga.

På frågan om hon tror att sång är bra för hälsan svarar Camilla Sjöstrand att det är hon övertygad om.

– Jag mår så bra av det här! När jag rör på mig och sjunger släpper jag taget om stressen. Det skapar dessutom trivsel på vår arbetsplats, vi lär känna varann på ett annat sätt. Vi är glada att vår arbetsgivare satsat på det här och varit lyhörd för våra behov. Det gör att vi som jobbar här känner oss nöjda och kanske till och med jobbar bättre.

Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska Institutet, har forskat på sambandet med musik och stress. I en studie fick patienter med tarmsjukdomen IBS delta antingen i körsång eller i samtalsgrupp en gång i veckan under sex månader. I körgruppen såg man en ökning av hormonet testosteron, som reparerar celler, medan nivån var oförändrad i samtalsgruppen. Halten av proteinet fibrinogen, som är kopplat till stress, sjönk i körgruppen, men steg i samtalsgruppen. Körsång kan alltså stärka våra försvar mot skadliga effekter av stress. 

FAKTA

Det händer när vi sjunger i kör

  • Hjärt- och lungfunktionen förbättras.
  • Halten av lugn-och-ro-hormonet oxytocin stiger och välbefinnandet ökar.
  • Vagusnerven, kroppens eget antistressystem stimuleras.
  • Sång skapar en känsla av ökad energi och avslappning och förbättrar den upplevda livskvaliteten. Det i sin tur ökar vår motståndskraft mot stress och nedstämdhet. 
  • Musik förstärker våra känslor vilket gör oss bättre på att känna igen våra egna känslor.

Källa: Webbsidan forskning.se 

bild på Ingrid Skarp

Ingrid Skarp

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa