Publicerad 5 december 2018

Körsånger från femte våningen

Må bra

På femte våningen på Region Skåne ser man fram emot torsdagslunchen lite extra. Då samlas ett gäng kollegor för en stunds körsång tillsammans med ledaren Ellen Sörensen från VocalLife.

Det började som en idé på en arbetsplatsträff för tre år sedan. Sedan dess har medarbetare från kulturförvaltningen och avdelningen för regional utveckling sjungit ihop en gång i veckan. Kören, som kallar sig Sånger från femte våningen, sprider glädje även till övriga delar av huset.

– Ibland har vi överraskat våra kollegor i lunchmatsalen med lite sång. Och så har det blivit ett och annat inslag på julfesten, berättar Camilla Sjöstrand, som jobbar med kulturutveckling för barn och unga.

Kören träffas i ett aktivitetshus i närheten av kontoret. Tillsammans utforskar ett femtontal deltagare olika genrer och varvar sång och rörelse. Och vem som helst är välkommen att hänga på.

– Alla som tycker det är kul får komma. Man behöver inte kunna läsa noter eller vara duktig på att sjunga.

På frågan om hon tror att sång är bra för hälsan svarar Camilla Sjöstrand att det är hon övertygad om.

– Jag mår så bra av det här! När jag rör på mig och sjunger släpper jag taget om stressen. Det skapar dessutom trivsel på vår arbetsplats, vi lär känna varann på ett annat sätt. Vi är glada att vår arbetsgivare satsat på det här och varit lyhörd för våra behov. Det gör att vi som jobbar här känner oss nöjda och kanske till och med jobbar bättre.

Fakta musik och hälsa

Sambandet mellan musik och hälsa är ett område som det forskas mycket inom. Att sjunga i kör är rena hälsokuren. Studier visar bland annat att sång minskar både stress och risken att få blodpropp. Patienter med tarmsjukdomen IBS kände sig piggare och mer avslappnade efter att  sjungit i kör. Vid Sahlgrenska akademin har forskare upptäckt att körmedlemmarnas hjärtan slår i samma takt under sången. Vi-känslan sången skapar kan vara vad en arbetsplats behöver för att få till samarbetsviljan och trivseln.

Taggar: Må bra