Hoppa till huvudinnehållet

En näve nötter är både nyttigt och mättande.

Bild: Remi Yuan/Unsplash

Må bra

Hitta dina nya mellisfavoriter

Mellanmålet är ett bra tillfälle att fylla på med nyttig energi – och undvika småätande. Inspireras av mumsiga recept och tips från mellisexperten.

Vad ska vi stoppa i oss mellan huvudmåltiderna? Och hur viktigt är det där med mellanmål egentligen? Näringsfysiologen Anki Sundin har svaren.

Behöver vi äta mellanmål? Foto: privat

– Både ja och nej. Vi har alla olika behov av näring och energi. Om man har en kroppsvikt och kroppssammansättning som man trivs med och som är hälsosam har man också rätt energi- och näringsintag. Jag tycker det är viktigt att avdramatisera det här med kost och näring. Om man känner sig pigg och stark äter man sannolikt redan mycket av det kroppen behöver. Mellanmål är dock ett bra sätt att se till att man inte småäter mellan måltiderna. Vi kan också prestera bättre i vårt arbete om vi slipper
hungergropar.

Behöver vissa mellanmål mer än andra?

– För den som har ett tungt jobb eller tränar mycket går det åt energi. Det behövs helt enkelt mera mat än för den som har ett stillasittande jobb. Mellanmål är då ett jättebra sätt att fylla på energidepåerna.

Vad är ett bra mellanmål?

– Först och främst är det bra om vi äter i lugn och ro – en kropp som är stressad hanterar näring på ett sämre sätt än en lugn och harmonisk kropp. Sedan får vi gärna välja naturella produkter. Om man vill äta exempelvis yoghurt är det bättre att välja en osötad, alltså naturell, variant. Nyttigt är också att välja bort den där chokladkakan eller bullen för en grov macka med ägg och hummus. En proteinkälla till varje måltid är bra. Proteinrika livsmedel är frön, nötter, ägg och ost. Ett tips är att ligga steget före, för att undvika att bli sötsugen och äta sämre mat. Gör gärna i ordning ett bra mellanmål kvällen innan som kan tas med till jobbet dagen därpå.

Och ett dåligt?

– Generellt kan man säga att socker och näringsfattiga livsmedel är mindre bra att äta på regelbunden basis. Vi behöver alltså inte äta sockerkaka till varje fika på jobbet, men då och då är ingen fara.

Finns det något man absolut inte ska äta?

– Jag är vanligtvis väldigt liberal och menar att vi kan äta av allt, om än inte alltid. Men en ingrediens vi gärna får undvika helt är delvis härdat fett. Om det finns delvis härdat fett i en viss produkt ska det stå i innehållsförteckningen. Välj i så fall en annan. Delvis härdat fett innehåller transfettsyror som påverkar vår hälsa negativt på lång sikt, inte minst hjärt- och kärlsystemet. I dag finns delvis härdat fett nästan bara i kakor, choklad
och liknande.

Hur ska näringsintaget se ut under dagen?

– Vi har alla olika behov av näring och energi. För vissa är en stadig frukost viktig, andra kan vänta till förmiddagen innan hungern sätter in. Det handlar om att lyssna in sin egen kropp och sina behov.

Behöver vi även få i oss kosttillskott?

– Enda tillskottet jag rekommenderar är D-vitamin. Möjligen även omega 3-fettsyror för den som inte äter så mycket fet fisk. I övrigt får vi i oss det vi behöver om vi äter en varierad, näringsrik kost.

ANKI SUNDINS

Bästa mellistips

  • Osötade rågbrödskivor med nötsmör, kokt ägg eller hummus.
  • En tallrik yoghurt, fil eller "vegogurt" med 1 deciliter havregryn, 3 matskedar solrosfrön och 1 matsked russin. Skiva en banan eller äpple på. Eller välj din favoritmüsliutan tillsatt socker.
  • Två kokta ägg och en frukt.
  • Morotsstavar och ett par matskedar jordnötssmör (eller annat nötsmör).
  • Havregrynsgröt med mjölk eller osötad vegodryck,russin och skivad banan (särskilt smidigt om du har tillgång till mikro).
bild på Ingrid Skarp

Ingrid Skarp

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa