Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Maria Claesson Nygren

Må bra

Satsa på digital detox i sommar

Vi tittar på vår mobiltelefon 150 gånger per dag. Samtidigt upplever många att de är stressade på jobbet och privat. Som en motreaktion väljer allt fler att skippa mobilen för att vara här och nu.

Hamnar du lätt med mobilen i handen på fikarasten? Och när du väntar på bussen bara måste du kolla om det hänt något nytt på Facebook? Kanske har du till och med kommit på dig med att surfa en stund på toaletten? Lugn, du är inte ensam. Faktum är att mobiltelefonen är beroendeframkallande.

– När det händer något nytt på våra skärmar aktiveras belöningssystemet i hjärnan. Vi vill snabbt ha mer av det som får oss att må bra, säger Micke Darmell, författare och föreläsare inom digital stress.

Forskning visar att vi blir mindre effektiva och mer stresskänsliga när vi ständigt sitter vid en skärm. Om vi dessutom surfar runt innan läggdags störs sömnen och vårt minne påverkas negativt. Hjärnforskaren Katarina Gospic jämför det med träning.

– Det är ju ingen som går till gymmet sju dagar i veckan och bara tränar biceps. Om vi gjorde det skulle armarna trilla av. På samma sätt behöver hjärnan vila för att fungera på bästa sätt, säger hon.

En undersökning visar att vi ägnar halva arbetsdagen åt att bearbeta information. Vi har alltså bara halva dagen kvar till våra faktiska uppgifter. Och arbetet med att värdera informationen tar aldrig slut, menar Katarina Gospic.

– Stressrelaterade sjukdomar har ökat med 100 procent de senaste tio åren, lika länge som vi haft smarta telefoner. Vi gör inte det vi ska, vi skjuter upp saker och tar med oss jobbet hem. Istället för en avgränsad tid så jobbar vi mer än någonsin.

Smekmånaden för digital teknik är över, anser hon. Nu har det riktiga förhållandet börjat och med det kommer vardagens utmaningar. 

– Tekniken ger fantastiska möjligheter men vi behöver använda den med en intention. Det är när vi konsumerar utan att tänka efter som vi går miste om sånt som får oss att må bra. Som relationer och fysisk träning, säger Katarina Gospic.

Så vad kan vi göra för att få en sundare relation till vår mobiltelefon? Förutom att vi har ett eget ansvar måste arbetsgivare sätta den digitala arbetsmiljön på agendan.

– Alla arbetsplatser behöver spelregler som chefer och medarbetare tar fram tillsammans. Det kan vara mobilfria möten och att undvika telefonen på fikarasten. Dialogen har börjat i andra länder, i Frankrike till exempel har man förbjudit mejlkonversationer efter arbetstid. Man har börjat förstå att vi producerar sämre på grund av våra smarta telefoner, säger Micke Darmell.

Ett viktigt ledord är balans, menar Katarina Gospic.

– Det är knappast någon som är helt emot den nya tekniken i dag. Men vi behöver prata om när och hur vi ska använda den. Forskningen visar trots allt att man blir mer kreativ och effektiv redan efter tre dagar utan mobilen. Själv har jag mobilen i flightmode så ofta jag kan, säger hon.

TESTA SJÄLV

Hemma och på jobbet

Bestäm skärmfria zoner
Välj tillsammans vilka rum som ska vara skärmfria. Det skapar en känsla av att ”här umgås vi”. Flera arbetsplatser har mobilfria zoner – varför inte testa detsamma på ditt jobb?

Testa en skärmfri dag
I stället för 5:2-metoden, testa 6:1-metoden och ha en skärmfri dag i veckan. För att öka motivationen ytterligare, prova att gå samman med ett par kollegor och utmana varandra – vem klarar sig längst utan mobilen?

Rör på dig
Se till att ha lika mycket fysisk aktivitet som skärmtid. Sitter du framför mobilen i en halvtimme, ta en lika lång promenad efteråt.

Undvik skärmar innan läggdags
Såg hej då till mobilen två timmar innan du lägger dig. Skärmen stimulerar hjärnan och stör nattsömnen. Satsa på en god bok istället, sömnhormonet melatonin utsöndras och du blir naturligt trött. 

Ta bort appar du inte behöver
Städa mobilen så att du bara har favoritapparna. Stäng också av notiserna så slipper du bli störd.

Umgås utan telefonen
Lämna telefonen hemma så ofta du kan. När du går på restaurang eller bio till exempel. Våga vara i nuet!

bild på Ingrid Skarp

Ingrid Skarp

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa