
Bild: John Sekutowski/Unsplash
Det stressar tjänstemännen
Publicerat 13 april 2018
Hög arbetsbelastning och otydligt ledarskap är de vanligaste orsakerna till stress. Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala och minst stressade är de i Norrbotten. Det visar siffror från fackförbundet Unionen.
Hög arbetsbelastning är den överlägset vanligaste anledningen till jobbstress hos tjänstemän i privat sektor. Men även otydligheter i ledarskapet och i det egna ansvaret leder till stress. Det visar nya siffror från fackförbundet Unionen.
– Arbetsgivare kan göra mycket för att minska de anställdas stress. Framförallt är det viktigt att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen i en kommentar.
Unionen har även undersökt var i landet jobbstressen är störst. Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala. Huvudstaden kommer först på tionde plats. Minst stress upplever tjänstemännen i Norrbotten. Totalt upplever sex av tio tjänstemän att jobbet är stressande. Endast var fjärde säger att de hinner återhämta sig efter stressiga perioder och bara tre av tio vet om deras arbetsgivare har riktlinjer för att minska stressen på arbetsplatsen.
Undersökningen bygger på svar från 2 791 privatanställda tjänstemän och gjordes under februari-mars i år.
Det skapar stress på jobbet
- För hög arbetsbelastning (66 %)
- Otydlighet i vilket ansvar, mandat och befogenheter man har (42 %)
- Otydligt ledarskap (40 %)
- Slimmad organisation (35 %)
- Jobbet tar tid på bekostnad av familj och vänner (27 %)
- Omorganisationer (25 %)
- Ständig nåbarhet (24 %)
- Annat (6 %)
- Vet ej (1 %)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Ny ljudbok med råd till stressade och trötta
Stress • Vi blir allt mer trötta och stressade – eller? Enligt psykologen Kerstin Jeding, aktuell med en ny ljudbok om stress och återhämtning, är stress inget nytt fenomen.
-
Mindre risk att bli sjuk om man har bra stöd i stressiga perioder
Stress • Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken bakom sjukskrivning. Men det går att förebygga, visar en forskningsöversikt. Effektivast på lång sikt är organisatoriska åtgärder som sedan kan kompletteras med individuella insatser.
-
Därför blir vi mindre effektiva av multitasking
Stress • Äntligen kan vi jobba ostört i hemmets lugna vrå – eller? Enligt psykolog Alexander Rozental kan det vara svårare att koncentrera sig hemma. Hushållssysslor och digitala kommunikationskanaler kan bidra till att vi multitaskar mer än på arbetsplatsen, och effektiviteten blir lidande.
Senaste om Hälsa
-
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Må bra • I veckan lanseras satsningen Cykelvänligast som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom.
-
Så fungerar utomhuskontor
Kontor • Att erbjuda utomhusjobb är en enkel sak för att öka hälsan hos sina medarbetare, anser Jenny Rungegård, en av initiativtagarna för fastighetsbolaget Castellums utomhuskontor.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.