Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Styrketräning – ett lyft på jobbet

På assistansföretaget Libra Assistans i Falun tränar och tävlar flera ur personalen i styrkelyft och crossfit. Enligt VD Roberth Klarquist är det viktigt att träna styrka för att hålla sig skadefri på jobbet. – Man bygger upp bålstyrka och det behöver man som personlig assistent.

Roberth Klarquist är inte den stillasittande typen. Han har tagit flera SM-guld i både crossfit och styrkelyft och var med och startade crossfitklubben Måndagsklubben i Falun för sju år sedan. Klubben har jobbat hårt för att få alla att känna sig välkomna.

– På 1980-talet var ju ett gym lika med en källarlokal med testosteronstinna muskelkillar och planscher med lättklädda tjejer på väggarna. Hur kul är det att gå dit som 17-årig tjej? Vi har byggt upp en fräsch gymlokal, plockat in tjejer på styrelseposter i föreningen och vi jobbar hela tiden för att ha en bra stämning här.

Men är det inte lätt att man skadar sig om man lyfter tungt? Tvärtom, menar Roberth Klarquist. Styrkelyft förebygger skador.

– Om man börjar med att koncentrera sig på styrkan i bålen och ländryggen så bygger man upp en otroligt bra stabilitet som blir grunden för allt annat. Man blir magstark.
Anna Carlsson jobbar som assistent på Libra och har tränat crossfit och styrka i snart fyra år.

– Det förekommer många manuella lyft i min arbetsvardag. Det kan handla om att justera någon i rullstolen eller bära matkassar. Man är ju ben och armar för den som inte kan gå eller inte kan använda sina armar, säger hon.

Tack vare träningen känner hon att hon orkar med jobbet utan problem.

– Jag märker stor skillnad jämfört med de kollegor som inte tränar. Många får ryggont av lyft till exempel, men jag har faktiskt aldrig fått ont av något moment på jobbet.

Roberth Klarquist betonar att det inte förekommer någon träningspress på arbetsplatsen.

– Jag vill absolut inte vara någon pekpinnegubbe. Jag försöker föregå med gott exempel som ledare och uppmuntrar personalen att ta ut sina friskvårdspengar. Vi har också haft Hälsans år, med föreläsningar om friskvård och prova på-pass med olika träningsformer. Vi sänkte sjukfrånvaron med 25 procent efter det.

Hur kommer man igång med styrketräning?

– Marklyft med skivstång och knäböj är grunden för allt, där har du ryggen och magen. När man sedan behärskar de momenten så kan man börja lägga på vikter. Skippa situpsen, om du verkligen vill bygga magstyrka är det plankan som gäller, säger Roberth Klarquist.

Och det är aldrig för sent att börja.

– Min svärmor önskade sig en ny skivstång när hon fyllde 70 år. När jag kontaktade tillverkaren blev de så glada över det att de gav henne en gratis skivstång om de fick en video när hon tränade som tack. Det fixade vi förstås!

Karin Jansson

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa