Stillasittande gör unga sjuka
Publicerat 16 november 2017
De senaste tio åren har antalet döda i hjärt-kärlsjukdom minskat med nästan 7 000 personer per år, enligt en rapport från Hjärt-Lungfonden. Samtidigt leder vår livsstil till att andra risker uppstår. Att sitta för mycket i vardagen kan öka risken för hjärtsvikt och stroke.
Mellan 2006 och 2016 minskade antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdom med 18 procent. Det beror enligt rapporten på bättre sjukvård och framsteg inom forskningen. Men samtidigt har nya hot uppstått.
– Det stora hotet nu är vår livsstil. Det behövs mer kunskap om hur sjukdomarna påverkas av förändrade riskfaktorer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.
Stillasittande är en sådan riskfaktor. Långvarigt stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och det oavsett motionsvanor i övrigt. Enligt Kristina Sparreljung kan det vara en förklaring till att allt fler unga nu drabbas av sjukdomar som hjärtsvikt och stroke som annars främst drabbar äldre.
– Stillasittandet dödar i dag lika många som rökningen gör världen runt och fetma och diabetes ökar dramatiskt. Risken är därför stor att den positiva utvecklingen vänder. För att förhindra det behöver vi kunskapen från forskningen mer än någonsin. Och beslutsfattarna måste lyssna på forskarnas slutsatser, säger Kristina Sparreljung.
2016 dog drygt 31 000 personer av svenskarna i hjärt-kärlsjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Ladda ner Hjärtrapporten 2017:
För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom
- Undvik stillasittande. På jobbet kan man testa att stå och jobba samt att ta regelbundna pauser för att röra på sig.
- Motionera regelbundet
- Sluta röka
- Ät sunt
- Undvik stress
Mer om Må bra
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Jobbförmånerna som uppskattas mest
Arbetsmiljöarbete • Flexibel arbetstid och friskvård är de förmåner vi skattar högst, visar en undersökning från företaget Benify.
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.