Osämja på jobbet bakom sjukskrivningar
Publicerat 7 juni 2017
Anmälningarna om kvinnor som mår dåligt på jobbet till följd av stress, mobbning och konflikter på jobbet fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
För sjunde året i rad ökar anmälningarna bland kvinnor om brister i det som brukar kallas organisatorisk och social arbetsmiljö.
– Det finns en oroväckande trend där arbetssjukdomar till följd av hur arbetet organiseras och dåliga relationer på jobbet ökar bland kvinnor. Vi ser också att den typen av anmälningar är vanligast inom kvinnodominerade branscher som till exempel vård och omsorg. Både arbetsgivare och politiker behöver ta ansvar för att vända trenden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Mer än var tredje anmälan om arbetssjukdom beror på organisatoriska eller sociala faktorer. Det handlar exempelvis om för hög arbetsbelastning samt om problem i relationerna på arbetsplatsen, som till exempel samarbetsproblem, mobbning, utfrysning och trakasserier.
Anmälningarna av arbetssjukdomar minskade med fyra procent under 2016. Framförallt är det arbetssjukdomar till följd av kemiska ämnen och buller som har minskat. Däremot ökade anmälningarna om arbetsolyckor med fyra procent förra året. Mest ökade anmälningarna om olyckor till följd av tunga lyft och fall.
Ladda ner Arbetsmiljöverkets arbetsskaderapport för 2016:
Arbetsskador 2016
År 2016 anmäldes cirka 122 500 arbetsskador
- 34 600 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (14 400 kvinnor, 20 300 män)
- 64 700 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (35 300 kvinnor, 29 500 män)
- 10 200 olyckor på väg till eller från arbetet (6 800 kvinnor, 3 400 män)
- 11 800 arbetssjukdomar (7 500 kvinnor, 4 300 män)
- 45 arbetsolyckor med dödlig utgång
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.