Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Maria Claesson Nygren

Må bra

Hösten − en överlevnadsguide

Mörkret sluter sig kring oss. Skogen klär sig i jordfärger. En del vill bara gå i ide, andra höra frasandet av höstlöv kring stövlarna. För den som vill må riktigt bra och gå stark genom hösten kan en kombination vara bäst. I vår guide till hösten finns fem bra strategier, nyttiga var och en för sig men allra bäst tillsammans.

Ut i skogen
I Japan har man skogsbesök som receptbelagd medicin. Inte så dumt. Det finns vetenskapliga bevis för skogen gör oss friskare. Depression, ångest, diabetes, astma och migrän tillhör sjukdomarna som blir bättre av att vi vistas ute i naturen. Forskningen har också visat att om man bor nära ett grönområde mår man bättre. Det kan vara något med luften, tror forskarna, något bra vi får in i lungorna när träden omsluter oss. Passa på att plocka något gott när ni ändå är ute!

Motionera
Tjatigt, men oundvikligt. Det är lätt att bli stillasittande när mörkret kommer. Men att vara aktiv hjälper mat-och-sov-klockan som är så viktig för vårt välbefinnande. Cykla, gå eller spring. Gör bara något, vad som helst. Paradoxen är att du blir piggare samtidigt som du får lättare att sova.

Få ljus
Under de mörka årstiderna behöver vi mycket ljus. Det gäller att vara ute när det är som ljusast, så en kort promenad på lunchen är perfekt. Det gör att kroppens egen klocka får en chans att gå rätt och sömnen blir bättre.

Kura mörker
Att bara slappa är en underskattad huskur. Forskare har slagit fast att konsten att göra ingenting är fullständigt nödvändigt. Det laddar batterierna och sorterar sinnena. Och det är lättare att slappna av i det dunkla, att slippa se alla skavanker och dammråttor och få färre intryck.

Läs böcker
Att vara nedsjunken i en bok ger vila åt våra trötta hjärnor. En sorts mindfulness utan krav. I många länder är biblioterapi en vedertagen metod, det vill säga terapi med hjälp av litteratur. Även i Sverige är denna metod på frammarsch. Men att läsa behöver ju inte vara krångligt. Läs vad som helst! En deckare, en klassiker eller en seriebok. Det viktiga är att hamna i en annan värld för en stund, långt ifrån jobb och problem.

bild på Anders  Kretz

Anders Kretz

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa