Äldre kvinnor friskast på jobbet
Publicerat 20 oktober 2017
Allt fler känner obehag inför att gå till jobbet. Framförallt gäller det den yngre åldersgruppen, under 30 år. Minst sjukdagar har kvinnor över 55 år. Det visar den senaste Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor.
Cirka 20 procent av arbetskraften i Sverige känner obehag att gå till jobbet en gång i månaden eller oftare. Det framgår i rapporten Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor.
Men hur man upplever sin arbetsmiljö skiljer sig beroende på kön och ålder. Framförallt är det den yngre åldersgruppen som känner olustkänslor inför jobbet. Extra tydligt är det i gruppen unga kvinnor. Ungefär dubbelt så många kvinnor i åldersgruppen upp till 30 år upplever obehag inför att gå till jobbet jämfört med män i åldern 50-65 år.
Orsaker till obehagskänslor är bland annat att man utsatts för mobbning eller att man har för hög arbetsbelastning och sömnsvårigheter.
De som svarat att de känner obehag inför jobbet är i regel mindre nöjda med ledarskapet på arbetsplatsen.
– Men vi kan samtidigt konstatera att det inte är positionen som avgör hur man upplever sin arbetsmiljö. Det är lika många chefer som medarbetare som anger att de på grund av sitt arbete känt psykiskt obehag av att gå till arbetet, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor, i en kommentar.
I rapporten framgår också att kvinnor över 55 år är dubbelt så friska och närvarande på jobbet som yngre män.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.