Unga skadar sig för livet
Publicerat 29 februari 2016
Unga löper lägre risk än äldre att drabbas av en allvarlig arbetsolycka. Men om de gör det blir skadorna ofta värre och ger men för livet. Det visar en ny rapport om unga i arbetslivet.
Den vanligaste olyckstypen bland unga är rån och värst utsatta är unga kvinnor. Näst vanligaste olyckstypen bland unga är skärskador men här är de unga männen mer utsatta.
– Skillnaderna mellan ungas och äldres olycksrisk kan bland annat förklaras med att unga i högre utsträckning än övriga är anställda inom yrken med hög arbetsskaderisk. En annan viktig aspekt är att unga på arbetsmarknaden har mindre erfarenhet och därför har en sämre medvetenhet om riskerna med yrket och därmed kan vara mer utsatta för arbetsolyckor, säger Anna Weigelt, gruppchef för analysgruppen på AFA Försäkring som gjort rapporten.
Den psykiska ohälsan bland unga har ökat de senaste åren och risken att bli sjukskriven på grund av en psykisk diagnos har ökat snabbare för unga än för övriga åldersgrupper på arbetsmarknaden. Depression är vanligare bland unga kvinnor medan stressrelaterade diagnoser dominerar bland äldre kvinnor. För män är depression den vanligaste diagnosen bland både unga och äldre. En högre andel av de unga har olika ångestsyndrom jämfört med de äldre.
Om rapporten
Rapporten baseras på statistik från 8 874 allvarliga arbetsolyckor och 21 115 fall av långvarig sjukskrivning som drabbat unga mellan åren 2007 och 2014.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.