Bild: Istockphoto
Peppa dig ur mitt-i-livet krisen
Publicerat 20 juli 2016
Det kommer en punkt i varje människas liv när det känns som om toppen är nådd, att det nu bara går utför. Helt plötsligt hänger inte kroppen riktigt med längre, bilringarna blåses sakta upp kring midjan och arbetsmarknaden känns som om den var till för en yngre version av dig själv. Kort sagt, du har fått en mitt-i-livet-kris.
Pepp 1 Vi blir allt äldre och friskare
Sedan mitten av 1900-talet har medellivslängden ökat i Sverige från 72 till 82 år för kvinnor och från 69 till 78 år för män. Mycket talar för att den ökningen kommer att fortsätta under många år framöver. Orsakerna till detta är att vi efter andra världskriget haft det bra i Sverige, kunnat äta det vi behöver, fått en bra vård och undvikit allvarliga folksjukdomar.
Vi är också friskare längre.
Men – ju äldre vi blir, desto mer kan vi själva påverka. Uttrycket om att vi är så gamla som vi gör oss har aldrig varit mer sant.
Pepp 2 Det är aldrig för sent att börja
Det är aldrig för sent att resa sig upp och förändra livet. Att sluta röka, att minska på alkoholen, att börja cykla eller gå till jobbet. Allt ger snabb effekt även långt upp i åldrarna.
Följande anekdot från boken ”Born to run” kan vara en sporre för att se att det går att ha en ung kropp även på äldre dar.
”Vi kartlade resultaten från New York maraton 2004. Vi kunde se att räknat från 19 års ålder blev folk snabbare för varje år fram till 27, då de nådde sin topp. Efter 27 började de tappa. Så min fråga är denna: hur gammal tror du man är när man återigen springer med samma hastighet som när man var 19? 40 började jag säga men så såg jag Brambles leende. Fem la jag snabbt till. Jag gissar på 45. Fel. 50? Nix. Det kan inte vara 55. Det stämmer, sa Bramble. Det kan det inte. Det är 64.”
Pepp 3 Du kan bilda nya hjärnceller
Hjärnan åldras precis som övriga kroppen. Man talar om vikten av hjärngympa, att lösa sudoko eller korsord. Men ännu viktigare än sådan gympa är fysisk träning. Faktum är att den kroppsdel som har mest att vinna på att vi motionerar är hjärnan.
1998 upptäcktes för första gången att människan kunde bilda nya hjärnceller. Tidigare trodde man att hjärnan sakta men säkert tömdes på celler och att åldrandet var oundvikligt.
Men i dag vet vi att det kan bildas nya celler i hjärnan och att gamla och skadade celler kan repareras. Det fina är att det finns faktorer som vi själva kan styra och som bidrar till att nya hjärnceller bildas. De två största är fysisk aktivitet och det man kallar berikande miljöer. När vi rör oss får hjärnan mer syre och olika tillväxtfaktorer bildas. Genom att träna regelbundet och under en längre tid kan vi få hjärnceller att bildas.
Dessa celler kan vi sedan få att överleva och frodas genom att göra nya saker. Det kan handla om att lära sig något nytt, träffa nya människor, att resa till nya platser eller att bara ta en ny väg till jobbet eller äta något man inte ätit förut.
Enkelt sagt: att träna och ha kul gör att hjärnan håller sig ung och att du får ett roligare liv efter mitt i livet-krisen. Och att du minskar risken för sjukdomar och demens.
Pepp 4 Fler 50-plussare får jobb
En av faktorerna som utlöser mitt-i-livet-krisen är rädslan för att karriären sprungit ifrån en, att det inte kommer att gå att hitta ett nytt jobb om man förlorar det man har. Men de senaste årens statistik talar emot det. Under 2015 fick exempelvis fler tjänstemän som passerat 50-strecket jobb än året innan.
Trygghetsrådets siffror tyder på att det blir allt lättare för såväl 50- som 60-plussare att få nytt jobb efter en uppsägning. Andelen mellan 50 och 59 år som fick nytt jobb ökade med tio procent under 2015 och bland de över 60 med elva procent. Även äldre chefer är attraktivare i dag än tidigare, skriver tidningen Chef. Under senare år har de förmågor som chefer över 50 har blivit mer eftertraktade på arbetsmarknaden, och allt fler äldre chefer anställs.
Pepp 5 Det är lätt att äta rätt
Ju äldre vi blir desto viktigare är det att vi äter bra. Ett tydligt tecken på att vi åldras är att de flesta av oss blir lite slappare i hullet och lägger på sig några kilo. Det brukar ske någon gång i fyrtioårsåldern.
Vår ämnesomsättning minskar med åren, samtidigt som många rör sig mindre. Så faktum är att vi måste minska på portionerna en aning, men annars är det faktiskt superenkelt att äta bra!
Jordgubbar, nötter, kaffe, lax, sallad, apelsiner, kyckling, rödbetor, äpplen, blåbär. Listan på jättegoda och samtidigt nyttiga saker kan göras precis hur lång som helst. Man skulle kunna fylla denna tidning med godsaker som vi mår bra av att äta. Så här finns ingen ursäkt.
Minska på socker och halvfabrikat, och drick måttligt med alkohol, så är du hemma. Att äta nyttigt är lyxigt! Och effekten är dessutom snabb. Efter bara ett par dagar blir det påtagligt att du orkar tänka bättre, blir mindre trött och känner dig gladare.
Anders Kretz
Mer om Må bra
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.