Hoppa till huvudinnehållet
Alkohol och droger

Alkohol för att passa in

Bara hälften av alla anställda i Sverige vet vad deras arbetsgivare har för syn på alkohol i jobbsammanhang. Samtidigt känner många förväntningar på att de ska dricka på fester eller konferenser. Det visar en ny rapport från IQ-initiativet.

Omkring 400 000 personer i Sverige bedöms ha en riskabelt hög alkoholkonsumtion. Det har stor betydelse för arbetslivet, inte minst när det gäller produktivitet och säkerhet. Dessutom gör det att alkoholkultur på jobbet får allt mer uppmärksamhet.

– I rapporten  anger nästan 7 av 10 att de varit på jobbtillställningar där de tycker att det druckits för mycket. 6 av 10 säger också att de haft en kollega som de tycker dricker för mycket, säger Magnus Jägerskog, vd för IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget med uppdrag att informera om alkoholens skadliga effekter. 

Den allmänna uppfattningen att alkohol är positivt för sammanhållningen på jobbet, är tveksam enligt rapporten. Hela 8 av 10 av de tillfrågade anser inte att alkohol är viktigt för att skapa teamkänsla vid till exempel julbord och konferenser. Men drygt hälften upplever att det finns en förväntan bland arbetskamraterna att de ska dricka alkohol.

– Många arbetsgivare behöver prioritera de här frågorna högre. Bland annat när det gäller förankring av deras alkoholpolicy. Undersökningen visar att endast hälften av de anställda har tagit del av innehållet, säger Magnus Jägerskog.

Som chef kan riskerna med alkohol vara större än bland övriga anställda. Chefer är oftare med i sammanhang där alkohol serveras. I undersökningen svarar chefer i större utsträckning att de har druckit för att passa in samt att de haft kolleger som druckit för mycket. Om chefen har en tillåtande inställning till alkohol på arbetsplatsen är det sannolikt att det dessutom påverkar de anställdas inställning.

– Genom att jobba aktivt med att förebygga alkoholrelaterade problem minskar inte bara risken för att enskilda personer far illa, det skapar även en bättre arbetsmiljö och en högre produktivitet, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget

Undersökningen bygger på 2023 svar och har genomförts av TNS Sifo. I rapporten finns även ett antal råd till arbetsgivare om alkohol på jobbet.

Ladda ner rapporten " Alkohol på jobbet – en hederssak?"

 

 

bild på Peter  Rehnfeldt

Peter Rehnfeldt

Mer om Alkohol och droger

Senaste om Hälsa