Hoppa till huvudinnehållet

Bild: iStockPhoto

Må bra

Håll koll på blodtrycket

Risken att drabbas av hjärtsjukdom är tre gånger så hög för kvinnor med förhöjt blodtryck och fysiskt krävande jobb, jämfört med kvinnor som har normalt blodtryck och måttlig fysisk aktivitet på jobbet. Det visar en stor studie av danska sjuksköterskor.

Kvinnor som lyfter, går och bär mycket på jobbet bör ha god koll på sitt blodtryck. De som har högt blodtryck löper nämligen tre gånger högre risk att drabbas av hjärtsjukdom om de har fysiskt krävande jobb enligt en ny undersökning som omfattar 12 000 danska sjuksköterskor i åldrarna 45-64 år. Kvinnorna har studerats under 15 års tid.

Att sjuksköterskor dessutom har mycket patientkontakt tros vara en förklaring till den ökade risken.

– Både blodtryck och puls kan gå upp under loppet av arbetsdagen om man både anstränger sig mycket fysiskt och dessutom hanterar patienter. Det kan i sin tur skapa avlagringar i blodådrorna och åderförkalkning, säger forskarstudenten Karin Allesoe från Syddansk Universitet, i en kommentar.

Nu ska flera branscher undersökas för att ta reda på om även andra typer av ansträngande arbeten är skadliga för kvinnor med högt blodtryck. Den allmänna rekommendationen för personer med förhöjt blodtryck är att måttlig motion är bra men man ska vara försiktig med intensiv träning och tunga lyft.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa