
Bild: Linus Meyer
Astma på jobbet allt vanligare
Publicerat 19 februari 2016
Allt fler insjuknar i astma och var tredje vuxen med astma har besvär på jobbet. Damm och partiklar är den vanligaste orsaken till att vuxna får astmasymtom på arbetsplatsen.
Några av de mest utsatta yrkesgrupperna är frisörer, pizzabagare, snickare och metallarbetare, som löper störst risk att andas in kemikalier eller damm.
– Men dålig ventilation, stress, fukt och mögel kan också ge förvärrade besvär, så problemen finns även på kontor, säger Jonas Brisman överläkare vid arbets- och miljömedicinska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Det vanligaste är att du har haft astma sedan barndomen, blivit bättre med åren, men får tillbaka astmasymtom när du börjar jobba.
– En tredjedel av alla vuxna med astma har besvär minst en gång i månaden på jobbet och ungefär en fjärdedel byter jobb eller yrkeskarriär på grund av sin astmasjukdom, säger han.
Att koppla astman till jobbet är inte alltid helt lätt. Även om den som är drabbad mår sämre och får astmasymtom som är värre än på många år så förstår man kanske inte att det har med faktorer i arbetsmiljön att göra. Därför är det viktigt att de fångas upp korrekt när de söker vård.
– Jag tror att man sällan frågar astmapatienter vad de jobbar med. Men den frågan borde ställas oftare, säger Jonas Brisman.
Nydebuterad astma på grund av arbetsmiljöorsaker är däremot ovanligt. Men förekommer hos frisörer och bagare.
– Hos frisörer beror det ofta på att många slarvar med att använda dragskåp när man blandar blonderingsmedel. För pizzabagare och andra bagare är det mjöldamm som är orsaken, säger han.
Att ställa krav på arbetsgivaren är första steget för den som är drabbad.
– Det finns ändå patienter som har besvär men inte vill gå ut med det. De är rädda för att bli av med jobbet, säger Jonas Brisman.
Faktum är att arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetsplatsen enligt lag, det ska finnas ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där risker identifieras och riskbedömningar görs.
– Nästan tio procent av dem som kommer ut på arbetsmarknaden har astma eller svåra näsproblem, det är ingen liten grupp. Både arbetsgivare och sjukvård behöver ta sitt ansvar, säger han.
Utsatta yrkesgrupper
- Metallarbetare- skärvätskedimma
- Snickare- slipdamm
- Bagare- mjöldamm
- Kontorsarbetare- dålig ventilation, fukt, mögel
- Frisörer- kemikalier

Maja Lundbäck
Mer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.