
Bild: Istockphoto
Allt fler sjuka av stress
Publicerat 1 juni 2016
Allt fler blir sjuka av stress. Främst är det kvinnorna som drabbas. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga sammanställning av arbetsskador och arbetssjukdomar.
Arbetssjukdomar ökar för sjätte året i rad och är vanligare bland kvinnor än bland män. Den största ökningen gäller stress och organisatoriska problem. Främst är det kvinnor som drabbas. Sedan 2011 har arbetssjukdomar på grund av stress ökat med 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män.
– Det är en oroande trend som arbetsgivarna inte lyckats bryta, säger Ann Ponton Klevestedt, chef vid enheten för statistik och analys, i en kommentar.
Vårdanställda, lärare samt anställda inom offentlig förvaltning är de som oftast blir sjuka av stress.
Arbetsolyckor är fortfarande vanligare bland män. Sedan 2014 har arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökat med 6 procent. Bland kvinnor är fallolyckor vanligast, till exempel att man halkar eller trampar snett. För män är den vanligaste olycksorsaken att tappa eller slinta med maskin eller verktyg. Unga män 16 – 24 år hade den högsta olycksfallsfrekvensen under 2015. Högsta frekvensen för kvinnor var i åldersgruppen 55 – 59 år. Arbetsolyckor med dödlig utgång går ned under 2015 till 44, jämfört med 53 under 2014.
– Siffran för dödsolyckor i arbetet är den lägsta någonsin, men det är fortfarande en alltför hög siffra. Ingen ska behöva sätta livet till i arbetet, säger Ann Ponton Klevestedt.
Brevbärare och brevsorterare är den mest olycksdrabbade yrkesgruppen bland kvinnor. Bland män sticker byggnadsträarbetare och inredningssnickare ut.
Om rapporten
Rapporten omfattar anmälda arbetsskador – olyckor och sjukdomar – som inträffat år 2015 och täcker hela arbetsmarknaden. Statistiken bygger på de anmälningar som görs till Försäkringskassan och redovisas bland annat uppdelat på kön, ålder och näringsgren.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Varje sekund räknas vid en större blödning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att ha kunskap om hur man stoppar en större blödning kan vara skillnad mellan liv och död när olyckan är framme. Därför bör alla på en arbetsplats veta hur de ska agera då, säger Rickard Ånell som är läkare, forskare och har utbildat inom ämnet i 25 år.
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Körsång effektivt mot depression och ångest
Må bra • Kultur på recept kan vara ett effektivt sätt att förbättra den psykiska hälsan visar en färsk studie.
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.