
Bild: Istock
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Publicerat 11 februari 2025
För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet, visar en stor dansk studie. Men det går att förebygga risken att drabbas bland annat genom att skapa möjligheter för pauser och vila.
Fakta om karpaltunnelsyndrom
Karpaltunneln är en kanal som finns i handloven. Genom den löper bland annat en nerv som förser tumme, pek- och långfinger med känsel. Om det blir för trångt och nerven kommer i kläm kan man drabbas av karpaltunnelsyndrom som ger stickningar, domningar och nedsatt känsel, och så småningom även smärta.
Genom karpaltunneln går medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att nerven kommit i kläm och det ger domningar och stickningar i händerna. Nu visar en stor dansk studie, där drygt två miljoner personer ingår, att syndromet kan uppstå på grund av belastningar i arbetet.
– Jag tror att det är den största studien som gjorts i sitt slag och det ger ett bra underlag. Vi anser att den ger oss stöd i att belastningar i arbetet står för en hög andel av de som drabbas av karpaltunnelsyndrom, säger Corina Covaciu som är överläkare inom Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Även sjukdomar kan öka risken
Karpaltunnelsyndrom är ganska vanligt i befolkningen. Orsakerna bakom kan vara flera, utöver arbetet kan sjukdomar som diabetes, reumatism eller fetma öka risken. Gravida kvinnor har en ökad risk och det är fler kvinnor än män som får karpaltunnelsyndrom om man ser till befolkningen generellt.
Yrken där hand och handled utsätts för stor belastning innebär en risk att få karpaltunnelsyndrom. Det kan vara att man arbetar med vibrerande verktyg, behöver greppa hårt eller arbeta i ogynnsamma arbetsställningar där handleden hela tiden hålls böjd. Men också repetitiva handrörelser som ingår i till exempel arbete i kassa eller som målare utför.
Om vi som handlar i affären ställer varorna rätt på bandet i kassan så behöver personalen inte vrida och vända på varje vara.
– Risken att drabbas ökar ju mer man exponeras.
Den danska studien visar att i arbetslivet löper män en något högre risk än kvinnor.
– Det kan bero på att män oftare arbetar med tunga verktyg och vibrationer eller ogynnsamma arbetsställningar, eller en kombination av detta. Ansträngningen för handen och ergonomin har stor betydelse.
Viktigt att handen får vila
Forskarna har konstaterat att drygt 40 procent av insjuknandet skulle kunna förebyggas genom insatser i arbetsmiljön, bland männen handlar det om hela 49 procent och bland kvinnorna 39 procent.
– Det handlar bland annat om att arbeta med moderna verktyg av god kvalitet och för den som arbetar med vibrerande verktyg går det att försöka se till att exponeringen av vibrationer minskar.
Möjlighet för pauser och återhämtning är också viktigt.
– Se till att handen får vila i neutral position.
För den som arbetar med repetitiva övningar kan det handla om att undvika onödiga rörelser. Där kan omgivningen hjälpa till i vissa fall, säger Corina Covaciu och ger ett exempel.
– Om vi som handlar i affären ställer varorna rätt på bandet i kassan så behöver personalen inte vrida och vända på varje vara.
Om studien
Forskarna har gått igenom nationella patientregister för personer födda mellan 1945–1994 och som följdes upp för karpaltunnelsyndrom mellan 2010–2013. Exponering i arbetslivet har värderats utifrån en matris för handens exponering i arbetet där man tagit hänsyn till exponeringens intensitet. Den största risken finns i arbeten med långa perioder av icke-neutral handställning, som kan vara att man arbetar med handleden böjd.

Anita Gullberg
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt