Bild: Daniel Niljand/Unsplash
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Publicerat 4 september 2023
Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos som tittat på vilka strategier, metoder och verktyg som ger en bättre arbetsmiljö.
Metoo innebar en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen. Men enligt Kristina Zampoukos, forskare, docent och lektor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet, finns det fortfarande mycket att göra, inte bara när det gäller sexuella trakasserier utan också trakasserier av rasistisk natur.
Kristina Zampoukos har lett ett forskningsprojekt där anställda och chefer inom hotell- och restaurangbranschen intervjuats i syfte att få fram strategier och metoder som kan förebygga och hantera trakasserier av olika slag. En slutsats är att ledarskapet spelar en avgörande roll.
– Jag är övertygad om att ett mer modernt ledarskap som grundar sig på sunda värderingar, en rimlig schemaläggning och strävan efter att vårda och behålla sin personal kan förebygga denna typ av arbetsmiljöproblem sa Kristina Zampoukos, när hon deltog på ett webbinarium om hot och våld arrangerat av Afa Försäkring.
Restaurangbranschen har länge präglats av hierarkiska strukturer där kökschefen, som ofta är en man, har högst status. Längst ner i hierarkin befinner sig diskare och så kallade runners som hjälper serveringspersonalen att duka av. Men enligt Kristina Zampoukos arbetar vissa restauranger medvetet med att bryta hierarkierna genom att alla anställda ska kunna göra allt.
– Som servitris hamnar man alltid i underläge gentemot den betalande gästen. Särskilt om man är ung och oerfaren. Men om kökschefen också bär ut tallrikar kan det brytas.
En vettig schemaläggning är en annan sak som kan minska konflikter och trakasserier på arbetsplatsen.
– En så enkel sak som att de anställda får ta en paus där man faktiskt kan sitta ner, är något som minskar friktionen i en stressig miljö. En annan sak som skapat problem är de extremt långa skiften, så kallade långpannor, som ofta tillämpats. Det är en anledning till att alkoholkonsumtionen varit hög i branschen. Många använder alkohol för att kunna varva ner.
Kristina Zampoukos tror att branschen sakta är på väg att förändras av att en ny generation tar plats och av ett växande rekryteringsbehov.
– Det har funnits en slit- och slängmentalitet när det gäller rekrytering. Men det finns arbetsplatser som strävar efter att måna om och behålla sin personal. Man vill vara en attraktiv arbetsgivare.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ny studie om arbetsplatsens stöd vid livskriser
Psykisk hälsa • Hur kan chefer och kollegor stötta medarbetare som råkar ut för svåra livshändelser? Den frågan ska forskare vid Luleå tekniska universitet nu undersöka.
-
Unga snickare drabbas av vibrationsskador
Vibrationer • Var tredje snickare visar tecken på vibrationsskador i händerna. Skadorna drabbar även unga snickare enligt en ny avhandling från Lunds universitet.
-
Humor en maktfaktor på jobbet
Arbetsklimat • Humor är ett smörjmedel som kan höja stämningen på jobbet. Men humor kan också vara ett maktmedel som ger fördelar för den som får uppskattning för sina skämt.