
Bild: Daniel Niljand/Unsplash
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Publicerat 4 september 2023
Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos som tittat på vilka strategier, metoder och verktyg som ger en bättre arbetsmiljö.
Metoo innebar en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen. Men enligt Kristina Zampoukos, forskare, docent och lektor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet, finns det fortfarande mycket att göra, inte bara när det gäller sexuella trakasserier utan också trakasserier av rasistisk natur.
Kristina Zampoukos har lett ett forskningsprojekt där anställda och chefer inom hotell- och restaurangbranschen intervjuats i syfte att få fram strategier och metoder som kan förebygga och hantera trakasserier av olika slag. En slutsats är att ledarskapet spelar en avgörande roll.
– Jag är övertygad om att ett mer modernt ledarskap som grundar sig på sunda värderingar, en rimlig schemaläggning och strävan efter att vårda och behålla sin personal kan förebygga denna typ av arbetsmiljöproblem sa Kristina Zampoukos, när hon deltog på ett webbinarium om hot och våld arrangerat av Afa Försäkring.
Restaurangbranschen har länge präglats av hierarkiska strukturer där kökschefen, som ofta är en man, har högst status. Längst ner i hierarkin befinner sig diskare och så kallade runners som hjälper serveringspersonalen att duka av. Men enligt Kristina Zampoukos arbetar vissa restauranger medvetet med att bryta hierarkierna genom att alla anställda ska kunna göra allt.
– Som servitris hamnar man alltid i underläge gentemot den betalande gästen. Särskilt om man är ung och oerfaren. Men om kökschefen också bär ut tallrikar kan det brytas.
En vettig schemaläggning är en annan sak som kan minska konflikter och trakasserier på arbetsplatsen.
– En så enkel sak som att de anställda får ta en paus där man faktiskt kan sitta ner, är något som minskar friktionen i en stressig miljö. En annan sak som skapat problem är de extremt långa skiften, så kallade långpannor, som ofta tillämpats. Det är en anledning till att alkoholkonsumtionen varit hög i branschen. Många använder alkohol för att kunna varva ner.
Kristina Zampoukos tror att branschen sakta är på väg att förändras av att en ny generation tar plats och av ett växande rekryteringsbehov.
– Det har funnits en slit- och slängmentalitet när det gäller rekrytering. Men det finns arbetsplatser som strävar efter att måna om och behålla sin personal. Man vill vara en attraktiv arbetsgivare.

Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.