Hoppa till huvudinnehållet
Ett restaurangkök

Bild: Daniel Niljand/Unsplash

Sexuella trakasserier

Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas

Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos som tittat på vilka strategier, metoder och verktyg som ger en bättre arbetsmiljö.

Metoo innebar en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen. Men enligt Kristina Zampoukos, forskare, docent och lektor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet, finns det fortfarande mycket att göra, inte bara när det gäller sexuella trakasserier utan också trakasserier av rasistisk natur.

Kristina Zampoukos har lett ett forskningsprojekt där anställda och chefer inom hotell- och restaurangbranschen intervjuats i syfte att få fram strategier och metoder som kan förebygga och hantera trakasserier av olika slag. En slutsats är att ledarskapet spelar en avgörande roll.

– Jag är övertygad om att ett mer modernt ledarskap som grundar sig på sunda värderingar, en rimlig schemaläggning och strävan efter att vårda och behålla sin personal kan förebygga denna typ av arbetsmiljöproblem sa Kristina Zampoukos, när hon deltog på ett webbinarium om hot och våld arrangerat av Afa Försäkring.

Restaurangbranschen har länge präglats av hierarkiska strukturer där kökschefen, som ofta är en man, har högst status. Längst ner i hierarkin befinner sig diskare och så kallade runners som hjälper serveringspersonalen att duka av. Men enligt Kristina Zampoukos arbetar vissa restauranger medvetet med att bryta hierarkierna genom att alla anställda ska kunna göra allt.

– Som servitris hamnar man alltid i underläge gentemot den betalande gästen. Särskilt om man är ung och oerfaren. Men om kökschefen också bär ut tallrikar kan det brytas.

En vettig schemaläggning är en annan sak som kan minska konflikter och trakasserier på arbetsplatsen.

– En så enkel sak som att de anställda får ta en paus där man faktiskt kan sitta ner, är något som minskar friktionen i en stressig miljö. En annan sak som skapat problem är de extremt långa skiften, så kallade långpannor, som ofta tillämpats. Det är en anledning till att alkoholkonsumtionen varit hög i branschen. Många använder alkohol för att kunna varva ner.

Kristina Zampoukos tror att branschen sakta är på väg att förändras av att en ny generation tar plats och av ett växande rekryteringsbehov.

– Det har funnits en slit- och slängmentalitet när det gäller rekrytering. Men det finns arbetsplatser som strävar efter att måna om och behålla sin personal. Man vill vara en attraktiv arbetsgivare.

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Sexuella trakasserier

Senaste om Forskning