
Bild: Istock
Otydligt vad som menas med social kompetens
Publicerat 29 augusti 2023
Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut. Det säger forskaren Ann J Sandén som anser att arbetsgivare behöver bli bättre på att formulera vad man menar med social kompetens och hur den ska bedömas.
Det som värderas som social kompetens i ett sammanhang kan värderas helt annorlunda i ett annat. Det beror på att det inte finns någon tydlig definition av vad det innebär att ha social kompetens, enligt Ann J Sandén, som nyligen skrivit en avhandling i ämnet vid Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet.
– Jag började intressera mig för uttrycket social kompetens efter att en god vän berättat om en kollega som inte fick löneförhöjning med förklaringen att hon eller han saknade social kompetens. Det spred sig sen på arbetsplatsen att man måste ha social kompetens för att få löneförhöjning. Jag hade själv använt uttrycket och uppfattat det som neutralt och positivt. Men plötsligt insåg jag att det kan användas på ett särbehandlande sätt, säger Ann J Sandén.
Ligger i betraktarens öga
Efter att ha analyserat ett antal rekryteringsannonser och ansökningsbrev samt intervjuat yrkesverksamma, fann Ann J Sandén att uttrycket social kompetens är vanligt förekommande i jobbsammanhang. Men problemet är att det ofta används godtyckligt och att det ligger i betraktarens öga vem som anses socialt kompetent.
– Det är ofta något man lägger till i en jobbannons men det kan betyda lite vad som helst. Min slutsats är att arbetsgivare använder det för att hitta någon som passar in på arbetsplatsen. Men godtyckligheten gör att det kan användas på ett normerande sätt eller för att avsiktligt manipulera människor att passa in på en arbetsplats.
Kan starta viktig diskussion på arbetsplatsen
Ann J Sandéns råd till arbetsgivare är därför att fundera igenom vad man menar med social kompetens, vem det är som ska bedöma om någon är socialt kompetent samt att de som bedöms får reda på vilka grunder som de bedömts på.
– Använder man uttrycket social kompetens på en arbetsplats tycker jag man ska diskutera vad man menar med det. Det kan starta en nyttig process där man inser att människor kan få vara lite olika.

Marianne Zetterblom
Mer om Rekrytering
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att drygt var tredje svensk är positiv till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.
-
Inte säkert att AI förbättrar rekryteringen
Rekrytering • En unik studie visar att chefer blir mindre inkluderande när de tar hjälp av artificiell intelligens, AI, vid rekrytering.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.