
Bild: Istock
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Publicerat 14 november 2023
Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
I somras gick professor Susanna Heldt Cassel och två av hennes kollegor in som hotellstäderskor på olika hotell. De stannade två veckor på varje hotell och samtidigt som de utförde städjobbet kunde de också få en inblick i städarnas vardag.

– Vi har varit på både kedjehotell och privatägda hotell, i storstad och på landsbygden. Syftet är att undersöka arbetssituationen för hotellstädare, hur relationerna på arbetsplatsen ser ut och hur arbetet påverkar vardagslivet, säger Susanna Heldt Cassel.
Tidspressen är stor
Det är ett fyraårigt forskningsprojekt som har varit i gång under drygt ett år och de kommer att göra fler nedslag ute på arbetsplatser under kommande år. Susanna Heldt Cassel är professor i kulturgeografi vid Högskolan i Dalarna och hon och hennes kollegor forskar inom området turism och social hållbarhet. Än är det för tidigt att dra några slutsatser kring hotellstädning men det finns vissa saker som forskarna kunnat notera.
Många jobbar med digital tidsövervakning där man i en app registrerar arbetet. Det kan upplevas ganska stressigt.
Att arbetet i sig är fysiskt krävande är ingen överraskning. Det är sängar som ska bäddas och tunga vagnar med tvätt som ska transporteras runt och på det spahotell där Susanna Heldt Cassel jobbade ingick också städning av pooler och duschutrymmen. Men det är också ett tidspressat arbete.
– Många jobbar med digital tidsövervakning där man i en app registrerar arbetet. Det kan upplevas ganska stressigt.
Finnas men inte synas
Forskarna kunde också snabbt notera att i rollen som städerska blir man osynlig.
– Möter man gäster i korridoren så är det inte alla som tittar en i ögonen och säger hej. En del låtsas som att man inte är där. Det är en del av själva jobbet att vara osynlig och inte störa. Det handlar om att vara effektiv men göra jobbet i det tysta och helst inte synas.
– Vi kände oss lite osynliggjorda om man jämför med hur det är att vara på en annan arbetsplats där man hälsar på dem man möter även om man inte känner varandra.
Alla städkollegorna kände till forskarnas roll och det har gett möjlighet att få en inblick i deras vardag och hur de ser på arbetet. Till exempel vad som är en bra gäst sett ur städarens perspektiv. Konferensgästen som i stort sett bara sover på sitt rum och tillbringar resten av tiden på annat håll är en drömgäst medan en barnfamilj med många saker som lämnar ett stökigt rum med mycket skräp är mindre populär.
Svårt att ta sig vidare
Städjobb är ett vanligt första jobb för utlandsfödda när de kommer till Sverige. Det krävs ofta inga kunskaper i svenska för att jobba som hotellstäderska.
– Det är bra på det sättet att det är ett jobb man kan få snabbt men det kan också vara svårt att gå vidare och få andra jobb. Det här är inget vi har kunnat kontrollera än men det är farhågor efter att ha pratat med städerskorna. På de flesta hotell finns inga krav på att du ska kunna prata svenska. Du behöver kunna prata med och förstå dina kollegor. Det finns inte heller utrymme för kompetensutveckling på jobbet och det kan vara svårt att lära sig svenska.
En av de städkollegor som Susanna Heldt Cassel jobbade med var ensamstående mamma som börjat jobba som hotellstäderska när hon kom till Sverige. Några år senare var hon fortfarande kvar på samma hotell och såg det som svårt att få ett annat arbete.
Tydliga gränser mellan yrkesgrupper
En annan sak som forskarna uppmärksammat är hierarkierna på arbetsplatsen och uppdelningen mellan olika yrkesgrupper.
– Där jag jobbade var det tydligt att det var väldigt uppdelat, till exempel mellan vaktmästeriet, där det bara var män, och städarna. Även om arbetsuppgifterna är överlappande så var det väldigt tydligt vilka arbetsuppgifter som tillhörde respektive arbetsgrupp.

Anita Gullberg
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
-
Så ska de nya arbetsmiljöreglerna förenkla för företagen
Arbetsmiljöarbete • Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia. Så beskriver Arbetsmiljöverket jobbet med att modernisera sin författningssamling. En tydlig förbättring för företagen är att föreskrifterna nu går att läsa i mobilen, att de är länkningsbara och att det går att söka i dem.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.