Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Publicerat 24 maj 2022
Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier. I förlängningen bidrar också könssegregation på arbetsmarknaden till att lönegapet mellan män och kvinnor ökar. Det visar en studie från Stockholms universitet.
Med hjälp av data från Arbetsmiljöundersökningen som utförs av SCB vartannat år har forskare vid Stockholms universitet kunnat konstatera att risken för att utsättas för sexuella trakasserier ökar om man som kvinna eller man är i minoritet på arbetsplatsen.

– Kvinnor löper ungefär tre gånger så stor risk som män för att utsättas för sexuella trakasserier, men på de mest mansdominerade arbetsplatserna är kvinnors risk nästan sex gånger större än mäns. Samtidigt är männens risk nästan dubbelt så hög som kvinnors på de mest kvinnodominerade arbetsplatserna på den svenska arbetsmarknaden, säger Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet, och en av artikelns författare, i en kommentar.
Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”The Quarterly Journal of Economics”, visar också att sexuella trakasserier ökar könssegregationen ytterligare. Kvinnor avskräcks från att jobba på mansdominerade arbetsplatser där kvinnors risk att utsättas är hög, och vice versa för män.
Könssegregation bidrar även till att lönegapen mellan män och kvinnor ökar. En arbetsplats med mer än 80 procent män ger 9 procent högre lön för samma arbete som en arbetsplats med 80 procent kvinnor bland de anställda.
– Genom att avskräcka kvinnor från att jobba på de högavlönade mansdominerade arbetsplatserna, och män från att jobba på de lågavlönade kvinnodominerade arbetsplatserna, bidrar sexuella trakasserier till att upprätthålla löneskillnaderna mellan könen, säger Johanna Rickne.
Läs artikeln: ”Sexual harassment and gender inequality in the labour market”

Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Attitydförändring efter Metoo
Sexuella trakasserier • Det går åt rätt håll inom teater, film och tv, men fortfarande återstår mycket att göra för att arbetsplatserna ska bli fria från trakasserier.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier