Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Lätt att överdriva orättvisa på jobbet

När vi lyckas med något tar vi åt oss äran själva, men när vi misslyckas skyller vi på omständigheterna. Dessutom överskattar vi ofta hur orättvisa omständigheterna har varit om befordran vi sökt går till en kollega.

Att vi överskattar hur kompetenta vi är i förhållande till andra kan enligt Kajsa Hansson, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet, bero på att de flesta människor är motiverade av att ha en positiv bild av sig själva.

– Om vi tror att vi är bättre än alla andra så kan det vara svårt att tro att vårt misslyckande beror på oss själva, och därför tenderar vi att skylla ifrån oss. Och om vi lyckas med något fast vi i själva verket bara hade tur eller fick hjälp av andra så tenderar vi att glömma bort detta, och tror att våra framgångar beror på vår egen arbetsinsats och talang. Kajsa Hansson

Det finns många olika situationer i arbetslivet där vi inte vet hur rättvisa processerna är.
Vid rekryteringar och befordringar kan det exempelvis finnas regler, processer och en kommitté som bestämmer kring dessa beslut.

– När dessa processer inte är transparenta kan det vara lätt att hitta fel i rekryteringsprocessen när man inte får det jobb man sökt, eller om man blivit nekad en befordran, säger Kajsa Hansson.

Viktigt att informera mycket

Studien visar på vikten av att informera och vara transparent kring hur processer ser ut för att dämpa känslor av orättvisa och dessutom minska själviskt beteende.

– Eftersom ett gott arbetsklimat bygger på att människor gör osjälviska handlingar och hjälper varandra så är det oerhört viktigt att vi känner oss rättvist behandlade.

FAKTA

Om studien

I studien undersökte forskarna om ett själviskt beteende kan förändras med hjälp av information om att en process eller konkurrenssituation gått rätt och riktigt till. Resultaten visade att de deltagare som misslyckades och inte fick någon information om rättvisan i processen överskattade hur orättvis den var. De kunde därmed rättfärdiga skitsnack och själviskt beteende. Men när förlorarna fick veta att processen faktiskt var rättvis blev de betydligt mindre själviska. Vinnares beteende påverkades däremot inte av denna information.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Forskning