Hoppa till huvudinnehållet
Två glada kvinnliga kollegor som håller om varandra i kontorsmiljö.

En kort kram kan fungera som en buffert mot stress, visar en tysk forskningsstudie.

Bild: Helena Wahlund

Stress

En kram kan skydda mot stress

En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.  

Tyska forskare vid Ruhr-universitetet i Bochum har gjort en experimentell studie som visar att en kort kram på 20 sekunder kan sänka stresshormonet kortisol.

I experimentet utsattes 76 personer för ett stresstest där de under 20 sekunder fick ha handen i iskallt vatten. Stresshormonet kortisol mättes i saliven före och efter testet.

Kramen ger lugnande effekt

Cirka hälften av deltagarna hade fått en kram av sin partner strax innan testet. Hos dem steg inte stresshormonet lika mycket som hos dem som inte fått en kram. I synnerhet gav kramen effekt på kvinnor. Hos männen utsöndrades lika mycket kortisol. Forskarna tror att skillnaden kan vara att kvinnor vid fysisk beröring utsöndrar hormonet oxytocin som verkar hämmande på stresshormonet kortisol.

– Resultatet tyder på att en kort kram från en partner kan sänka kortisolnivåerna hos kvinnor som står inför stressiga situationer som prov i skolan, jobbintervjuer eller presentationer. Vidare forskning skulle kunna vara att undersöka om denna positiva hälsoeffekt även kan uppstå efter en kram från en vän, skriver Plos One.

Att vi inte fick kramas under pandemin kan ha ökat förekomsten av depression och stressrelaterad ohälsa anser de tyska forskarna som vill undersöka den saken ytterligare.  

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Stress

Senaste om Forskning