
Bild: Istock
En kram kan skydda mot stress
Publicerat 1 juni 2022
En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
Tyska forskare vid Ruhr-universitetet i Bochum har gjort en experimentell studie som visar att en kort kram på 20 sekunder kan sänka stresshormonet kortisol.
I experimentet utsattes 76 personer för ett stresstest där de under 20 sekunder fick ha handen i iskallt vatten. Stresshormonet kortisol mättes i saliven före och efter testet.
Cirka hälften av deltagarna hade fått en kram av sin partner strax innan testet. Hos dem steg inte stresshormonet lika mycket som hos dem som inte fått en kram. I synnerhet gav kramen effekt på kvinnor. Hos männen utsöndrades lika mycket kortisol. Forskarna tror att skillnaden kan vara att kvinnor vid fysisk beröring utsöndrar hormonet oxytocin som verkar hämmande på stresshormonet kortisol.
– Resultatet tyder på att en kort kram från en partner kan sänka kortisolnivåerna hos kvinnor som står inför stressiga situationer som prov i skolan, jobbintervjuer eller presentationer. Vidare forskning skulle kunna vara att undersöka om denna positiva hälsoeffekt även kan uppstå efter en kram från en vän, skriver Plos One.
Att vi inte fick kramas under pandemin kan ha ökat förekomsten av depression och stressrelaterad ohälsa anser de tyska forskarna som vill undersöka den saken ytterligare.

Marianne Zetterblom
Mer om Stress
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Ny ljudbok med råd till stressade och trötta
Stress • Vi blir allt mer trötta och stressade – eller? Enligt psykologen Kerstin Jeding, aktuell med en ny ljudbok om stress och återhämtning, är stress inget nytt fenomen.
-
Mindre risk att bli sjuk om man har bra stöd i stressiga perioder
Stress • Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken bakom sjukskrivning. Men det går att förebygga, visar en forskningsöversikt. Effektivast på lång sikt är organisatoriska åtgärder som sedan kan kompletteras med individuella insatser.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.