
Bild: Istock
En kram kan skydda mot stress
Publicerat 1 juni 2022
En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
Tyska forskare vid Ruhr-universitetet i Bochum har gjort en experimentell studie som visar att en kort kram på 20 sekunder kan sänka stresshormonet kortisol.
I experimentet utsattes 76 personer för ett stresstest där de under 20 sekunder fick ha handen i iskallt vatten. Stresshormonet kortisol mättes i saliven före och efter testet.
Cirka hälften av deltagarna hade fått en kram av sin partner strax innan testet. Hos dem steg inte stresshormonet lika mycket som hos dem som inte fått en kram. I synnerhet gav kramen effekt på kvinnor. Hos männen utsöndrades lika mycket kortisol. Forskarna tror att skillnaden kan vara att kvinnor vid fysisk beröring utsöndrar hormonet oxytocin som verkar hämmande på stresshormonet kortisol.
– Resultatet tyder på att en kort kram från en partner kan sänka kortisolnivåerna hos kvinnor som står inför stressiga situationer som prov i skolan, jobbintervjuer eller presentationer. Vidare forskning skulle kunna vara att undersöka om denna positiva hälsoeffekt även kan uppstå efter en kram från en vän, skriver Plos One.
Att vi inte fick kramas under pandemin kan ha ökat förekomsten av depression och stressrelaterad ohälsa anser de tyska forskarna som vill undersöka den saken ytterligare.

Marianne Zetterblom
Mer om Stress
-
Stress gör chefen sämre
Chef • Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet visar att dålig arbetsmiljö kan ge ett destruktivt ledarskap.
-
Så undviker du stressfällan i höst
Stress • Vardagen är här. Men hur undviker man att hamna i en negativ spiral av stress när arbetsuppgifter hopar sig och skola och fritidsaktiviteter har kört i gång.
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier