Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Publicerat 29 september 2022
De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar. Men ny forskning kan bidra till att ett gränsvärde sätts för de ämnen som orsakar besvären.
De allra flesta badhus använder klor för att desinfektera bassängvattnet. Det medför hälsorisker för alla som jobbar och vistas där hela dagarna.
– Eftersom medarbetare på badhus runtom i vår region hörde av sig och berättade om sina besvär i arbetsmiljön ville vi undersöka hur luftvägshälsan ser ut, säger Jessica Westerlund, biomedicinsk analytiker på Arbets- och miljömedicin i Örebro aktuell med en avhandling i ämnet.
Klor är ett fantastiskt ämne när det gäller att ta död på potentiellt smittspridande mikroorganismer i vatten. Men när man tillsätter det till bassängvatten kan trikloramin och trihalometaner bildas och spridas i simhallsluften.
Trikloramin är en gas som ger den typiska klorlukt som vi förknippar med badhus. Den uppstår när desinfektionsmedlet klor reagerar med föroreningar från badgästerna, som svett, smuts och urin. Trikloramin kan orsaka irritation i ögonen och luftvägarna. Trihalometanerna kan till och med vara cancerframkallande.
Det visade sig mycket riktigt av Jessica Westerlunds studie att badhuspersonal hade fler ögon- och luftvägssymtom jämfört med personal som arbetar på kontor. Några visade dessutom tecken på en sammandragning av luftvägarna som gör det mer ansträngande att andas.
– I dag finns det inget yrkeshygieniskt gränsvärde i Sverige för trikloramin, säger Jessica Westerlund vars studier nu ingår i ett vetenskapligt underlag för ett kommande hygieniskt gränsvärde.

Marianne Zetterblom
Mer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.