Nyttigt att bli störd
Publicerat 31 augusti 2021
Njuter du av att jobba hemma för att du inte blir störd av kollegor? Tänk igen – en ny forskningsstudie visar nämligen att sådana avbrott är bra för känslan av tillhörighet och de kan väga upp andra negativa aspekter i arbetsmiljön.
Klockan närmar sig hämtning på förskolan och du är inte klar med det du ska. Då knackar en kollega dig på axeln för att visa en bild på sin nya hundvalp. Känner du igen situationen? Avbrott kan kännas irriterande och stressande i stunden. Men faktum är att de är bra för känslan av tillhörighet, och i förlängningen leder de till att man trivs bättre med sitt jobb, enligt en amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Psychology.
– Om det är något vi lärt oss under det senaste året av social distansering så är det att människor är sociala varelser som har ett nedärvt behov av att interagera med andra människor, säger Harshad Puranik, forskare vid Universitetet i Illinois Chicago, som lett studien där 111 kontorsanställda följts två dagar i veckan under tre veckors tid.
Något som förvånade forskarna var att de negativa aspekterna av att bli störd, så som högre stressnivåer och lägre produktivitet, vägdes upp av en ökad tillfredsställelse med arbetet som avbrotten gav.
Resultatet visar att vår iver att bygga bort alla störningsmoment ur kontorsmiljön inte är optimal. Kanske borde vi i stället ge medarbetarna större frihet att välja när och var de arbetar, avslutar Harshad Puranik.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Så hanterar du smitaren på jobbet
Arbetsklimat • Smitare, tidsoptimister och martyrer som irriterar och stjäl energi. Vi har alla stött på dem, men det finns sätt att hantera de här besvärliga beteendena.
-
Åtta principer för framgångsrika team
Arbetsklimat • Vad gör ett team framgångsrikt? Det har Oskar Henrikson, legitimerad psykolog och grundare av Psykologifabriken funderat mycket kring.
-
Ohjälpsamma kollegor skapar irritation
Arbetsklimat • Att inte vara hjälpsam eller ta ansvar. Det är sådant vi irriterar oss mest på hos våra kollegor, enligt en ny undersökning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.