Nyttigt att bli störd
Publicerat 31 augusti 2021
Njuter du av att jobba hemma för att du inte blir störd av kollegor? Tänk igen – en ny forskningsstudie visar nämligen att sådana avbrott är bra för känslan av tillhörighet och de kan väga upp andra negativa aspekter i arbetsmiljön.
Klockan närmar sig hämtning på förskolan och du är inte klar med det du ska. Då knackar en kollega dig på axeln för att visa en bild på sin nya hundvalp. Känner du igen situationen? Avbrott kan kännas irriterande och stressande i stunden. Men faktum är att de är bra för känslan av tillhörighet, och i förlängningen leder de till att man trivs bättre med sitt jobb, enligt en amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Psychology.
– Om det är något vi lärt oss under det senaste året av social distansering så är det att människor är sociala varelser som har ett nedärvt behov av att interagera med andra människor, säger Harshad Puranik, forskare vid Universitetet i Illinois Chicago, som lett studien där 111 kontorsanställda följts två dagar i veckan under tre veckors tid.
Något som förvånade forskarna var att de negativa aspekterna av att bli störd, så som högre stressnivåer och lägre produktivitet, vägdes upp av en ökad tillfredsställelse med arbetet som avbrotten gav.
Resultatet visar att vår iver att bygga bort alla störningsmoment ur kontorsmiljön inte är optimal. Kanske borde vi i stället ge medarbetarna större frihet att välja när och var de arbetar, avslutar Harshad Puranik.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Får man ha mysbyxor på jobbet?
Arbetsklimat • Vett och etikett på jobbet är inte alltid enkelt. Annmarie Palm, specialist på bemötande och relationer på jobbet reder ut några olika dilemman.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.