Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Kvinnor plågas mer av Zoom-trötthet

Kvinnor blir mer uttröttade än män av långa och många Zoom-möten, enligt en ny studie. En förklaring kan vara att kvinnor har svårare att se sig själva i bild än vad män har.

– Coronapandemin har inneburit att antalet videomöten har ökat kraftigt. Därför behöver vi få mer kunskap av hur vi påverkas av dem och anpassa vår arbetsmiljö efter det, säger Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Hon har tillsammans med forskare vid Stanford-universitetet genomfört en enkätstudie med drygt 10 000 deltagare från hela världen. Enkäten har använts tidigare och graderar den känsla av trötthet eller utmattning som många känner i samband med videomöten.

– Studien visar att de som har fler och längre möten, samt kortare paus mellan mötena, upplever en större zoomtrötthet. Den visar också att kvinnor generellt upplever en större zoomtrötthet än män. Andelen kvinnor som uppger att de är mycket till extremt trötta av videomöten motsvarar nästan 14 procent, det vill säga en av sju av kvinnor, medan andelen män som uppger att de är mycket till extremt trötta motsvarar 5,5 procent, alltså en av 20, säger Géraldine Fauville.

Studien visar också att kvinnor och män har lika många videomöten, men att kvinnor ofta har längre möten och kortare paus mellan mötena. Men det förklarar inte hela skillnaden enligt forskarna. En annan förklaring är spegling. Det vill säga att man i många verktyg för videomöten hela tiden ser en bild av sig själv.

– Kvinnor är mer påverkade av spegeleffekten, de känner sig mer fysiskt fångade av den begränsade rörelsefriheten och de upplever också i högre utsträckning att alla stirrar på dem, säger Géraldine Fauville.

Ett tips för att minska zoom-trötthet är därför att stänga av fönstret där man ser sig själv. Man kan också pröva att minska videomötets fönster så att deltagarnas ansikten blir mindre och inte lika påträngande.

– Vi hoppas att teknikföretag och arbetsgivare använder den kunskap som nu skapas till att skapa verktyg och en arbetsmiljö som kan minska Zoomtrötthet. Arbetsgivare bör se till att videomöten inte är för långa och att det finns paus mellan dem. De bör också tillhandahålla externa skärmar, tangentbord och höj- och sänkbara skrivbord för att öka folks mobilitet vid videomöten.

TIPS

Motverka Zoom-trötthet

  • Stäng fönstret där du ser dig själv.
  • Stäng kameran ibland för att ge dig större rörelsefrihet
  • Minska videomötets fönster så att deltagarnas ansikten blir mindre och inte lika påträngande.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Forskning