Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Publicerat 10 november 2021
Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Adam Palmquist, doktorand vid Göteborgs universitet, har undersökt vad som händer om element av gamification, spelifiering på svenska, fogas in i kompetensutvecklingen på jobbet. Gamification är ett relativt ungt forskningsfält och hittills finns endast studier på vad som händer om spelelement vävs in i skolundervisningen.
Studien genomfördes på ett globalt transport – och logistikföretag, och Adam Palmquist ville ta reda på hur deltagarna uppfattade spelinslagen samt hur de ska utformas för att engagera. Resultatet visar att spelifiering verkar vara ett bra sätt att engagera utbildningsdeltagare.
– Deltagarna uppfattade kursen som innovativ och mer engagerande jämfört med tidigare fortbildningskurser de deltagit i, både inom företaget och på andra arbetsplatser, säger Adam Palmquist i en kommentar.
Det som framförallt triggade inlärningen var att nå olika nivåer och få digitala medaljer. Att samla poäng uppfattades inte som lika engagerande.
En annan slutsats var att spelelementen måste vara tydligt visualiserade för att nå önskad effekt.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Bejaka din inre entreprenör
Kompetens • Vi lever i en snabbföränderlig värld och det ställer nya krav både på organisationer och medarbetare.
-
Exitsamtal – lika självklart som introduktion
Kompetens • Det är inte bara viktigt att introducera nya medarbetare utan också att fånga upp synpunkter från medarbetare som slutar.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier