Arbetsmiljöförbättringar även bra för klimatet
Publicerat 6 september 2021
Kan sjöfartens klimatomställning även förbättra arbetsmiljön ombord? Den frågan ställer sig nu forskare i ett nytt projekt som ska undersöka buller och vibrationer på fartyg.
Sjöfarten orsakar betydande utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar och övergången till elektrifiering och alternativa bränslen är en viktig del för att klara klimatmålen. Men kan den gröna omställningen också ge ett lyft för arbetsmiljön ombord? I forskningsprojektet Silent at Sea, som finansieras av Trafikverket, ska forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med RISE och VTI undersöka om sjöfartens klimatomställning och övergång till mer hållbar framdrift av fartyg, också leder till minskat buller och vibrationer och en bättre arbetsmiljö.
– Buller och vibrationer är ett av de stora arbetsmiljöproblemen på fartyg. Det kan skada människors hörsel och ge vibrationsskador vid långvarig exponering. Det kan också påverka säkerheten ombord då det kan bidra till ökad stress och trötthet. Det i sin tur kan leda till att arbetsförmåga och prestation försämras då koncentrations- och kommunikationsmöjligheterna försämras i bullriga miljöer, säger Sanny Shamoun, arbetsmiljöforskare vid IVL.
Kunskapen om hur miljövänligare en övergång till miljövänligare drift påverkar buller, vibrationer och arbetsmiljö är låg enligt Sanny Shamoun. Forskarna ska mäta buller och vibrationer både över och under vatten på ett antal tankfartyg, bil- och passagerarfartyg, vägfärjor och kollektivtrafikfärjor. Bland annat el-dieselhybridfärjan Elvy och dieseldrivna Älvfrida som båda går i kollektivtrafik över älven i Göteborg. Även fartyg som drivs med flytande naturgas ska studeras.
Genom att jämföra samma typ av fartyg med olika drift är målet att få tydliga data på hur buller och vibrationer påverkas och, i förlängning, vilka effekter det har på hur personalen ombord upplever sin arbetsmiljö.
Att kombinera klimatfrågan med arbetsmiljö är inte så vanligt, enligt Sanny Shamoun.
– Ofta delar man upp de här områdena och studerar enbart klimat eller enbart arbetsmiljö. Vi vill få ett helhetsperspektiv och se vilka effekter åtgärderna har för både miljö och arbetsmiljö. Sjöfarten är en viktig transportnäring och för att den ska kunna överleva framåt är det viktigt att kunna visa att den följer med i utvecklingen både vad gäller miljö och arbetsmiljö. Det är också viktigt att kunna visa att det som görs för klimatet också bidrar till en bättre arbetsmiljö, säger hon.
Forskarnas målsättning är att resultaten även ska fungera som ett starkare argument för att driva på klimatomställningen inom sjöfarten, ett område där Sverige ligger i framkant.
– Allt fler svenska fartyg går över till elmotorer eller alternativa bränslen. Det är ett viktigt steg för att vi ska nå klimatmålen men kan även vara ett viktigt steg för att få en mer attraktiv, inkluderande och säker arbetsmiljö ombord, säger Sanny Shamoun.
Katharina Hedström
Mer om Buller
-
Ljudbubblor skapar arbetsro på kontoret
Buller • Martin Ljungdahl Eriksson, forskare på Högskolan i Väst, har tagit fram en stol med högtalare som skapar en ljudbubbla där användaren själv kan välja sin ljudmiljö.
-
Äldre mer utsatta för bullerskador
Buller • Buller är den tredje vanligaste orsaken till arbetssjukdomar, enligt statistik från Afa Försäkring. Äldre löper större risk än yngre att drabbas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.