
Bild: Tim Gouw/Unsplash
Trepartssamtal kan förkorta sjukskrivning
Publicerat 7 maj 2020
I februari trädde en ny lag i kraft om koordineringsinsatser för sjukskrivna. Syftet är att förkorta sjukskrivningstiden genom att patient, läkare och arbetsgivare träffas. Men tillgången till sådana insatser är mycket ojämn, enligt en ny studie.
En forskargrupp vid Karolinska Institutet har undersökt hur samverkan fungerar mellan patient, arbetsgivare och primärvård vid sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa.
– Sjukskrivningstiden på grund av psykisk ohälsa är ofta lång och många blir sjuka igen efter att ha gått tillbaka till jobbet. Men insatser riktade mot arbetssituationen, till exempel att arbetsgivaren involveras i rehabiliteringen, förkortar den tiden, sa Elisabeth Björk Brämberg, forskare i arbetshälsa, Karolinska Institutet och projektledare för studien när hon presenterade resultatet på ett webbsänt seminarium i veckan.
För att förstärka rehabiliteringen vid sjukskrivning är landets regioner sedan den 1 februari i år skyldiga att erbjuda en rehabiliteringskoordinator som ska se till att så kallade trepartssamtal förs mellan den sjukskrivna, vården och arbetsgivaren. Men enligt Elisabeth Björk Brämberg är det långt ifrån alla som får stödet.
– Vårt intryck är att insatsen endast erbjuds ett fåtal personer och inom samma region eller till och med inom samma vårdcentral kan det finnas olika principer för detta. Därför behövs tydligare urvalskriterier. Annars finns en risk att det främst är resursstarka patienter som får stöd.
En orsak till att trepartssamtalen inte blir av kan vara tidsbrist hos både vården och arbetsgivaren samt att det är svårt att få tag på varandra, enligt Elisabeth Björk Brämberg.
– Det är jätteviktigt att man får igång rehabiliteringsinsatsen så snart som möjligt och gör en gemensam planering. En sjukskrivning utan plan för återgång i arbete riskerar att göra mer skada än nytta.
En annan orsak till att det är svårt att få till samtal är integritetsskäl. Primärvården får inte ge ut information om patienten och inom vården finns det en stark norm att man ser sig som patientens företrädare.
– Ibland vill man från vårdens sida skydda den anställda mot arbetsgivarkontakt. Det blir problematiskt eftersom vi vet att en bra rehabilitering kräver att arbetsgivaren involveras. De arbetsgivare som var med i vår studie var måna om att inte gräva i personliga förhållanden, samtidigt som de sa att viss insyn var viktigt för att kunna stötta på bästa sätt.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Rehabilitering
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • Hela livssituationen påverkar hur vi mår på jobbet – inte bara arbetsmiljön.
-
Lindrig covid kan ge långvariga besvär
Rehabilitering • Även de som haft covid, men inte varit så sjuka att de behövt sjukhusvård, kan drabbas av långvariga och svåra konsekvenser som drabbar såväl arbetsliv som sociala sammanhang, visar forskning.
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Damm i arbetsmiljön kan orsaka KOL
Arbetssjukdomar • Att utsättas för damm, gas och ångor på jobbet kan öka risken för att drabbas av KOL, enligt en ny forskningsrapport.
-
Prisad forskning om smittspridning på arbetsplatsen
Smitta • Årets Levipris går till forskarna bakom ny forskning som visar att smitta kan spridas via små luftburna partiklar på betydligt längre avstånd än man tidigare trott.
-
Därför minskar inte stressen inom välfärdsyrken
Stress • Förra året nådde antalet sjukskrivningar orsakade av stress en ny topp. En ny studie visar vad som står i vägen för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdsyrken.