Hoppa till huvudinnehållet

Det är bra att försöka hålla kontakten med kollegorna under sjukskrivningen. Fika är ett kravlöst sätt att närma sig arbetsplatsen.

Bild: Susanne Engman

Så gör du

Komma tillbaka efter sjukskrivning

Att lära sig sätta gränser, både i jobbet och privat, är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Det säger Åsa Kruse, psykolog och författare till boken ”Tillbaka till jobbet”. Här kommer hennes tips för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Tips till medarbetaren

Använd sjukskrivningen väl   
I den akuta fasen behöver du vila och få distans till jobbet. Avslappning och mindfulness är bra, men man kan inte vila sig tillbaka till arbete. När den akuta fasen är över är det viktigt att ta reda på vad som orsakat stressen. De flesta behöver ta hjälp av ett proffs för att se vad just de behöver träna på och förändra. Om arbetssituationen varit dålig behöver du ta hjälp av din chef att prioritera så att du inte kommer tillbaka till samma situation.

Ta en fika på jobbet 
För att chocken att komma tillbaka till jobbet inte ska bli för stor är det bra att försöka hålla kontakten med kollegorna under sjukskrivningen. En fika är ett kravlöst sätt att närma sig arbetsplatsen.

Arbetsåtergång – en del av rehabiliteringen
Använd den första tiden efter att du kommit tillbaka till att träna på att jobba och då specifikt träna det du behöver förändra, exempelvis inte läsa mejlen på kvällstid. Ha beredskap för att du kommer bli trött i början.

Var beredd på bakslag 
Bli inte knäckt om du upplever ett bakslag. Att måendet går upp och ner är normalt. Oftast beror tidiga bakslag inte på att du tagit på dig för mycket jobb, utan på oro och ångest. Om du tagit professionell hjälp under sjukskrivningen ska du behålla det stödet den första tiden.

Öva på gränssättningen 
Gör en lista över saker du behöver tänka på för att fortsätta må bra. Titta regelbundet på listan och checka av om du håller dig till det du bestämt eller om du börjat falla tillbaka i dåliga mönster.

 

En tecknad telefon med meddelandet "Hej, hur mår du?"
Bild: Susanne Engman

Tips till dig som chef

Närma dig medarbetaren stegvis
När den första akuta fasen lagt sig ska du inte tveka att höra av dig. Att hålla kontakten under sjukskrivningen är jätteviktigt! Bestäm tillsammans hur kontakten ska ske och vad medarbetaren känner sig bekväm med. I början kan det handla om att skicka ett sms varje vecka. Fråga också vad du kan kommunicera till resten av arbetsgruppen.

Gör en plan för återgången
Att göra en plan för rehabiliteringen är ditt ansvar som chef, men den ska göras i dialog med medarbetaren. Gör en skriftlig plan där din medarbetare får en kopia. Se till att hålla er till planen. Tanken är att din medarbetare inte ska ställas inför några överraskande ändringar när hen är tillbaka i arbete. 

Gradvis återgång
Upptrappningen ska ske gradvis och Försäkringskassan avgör takten. Efter en längre sjukskrivning är det vanligt att börja på 25 procent, cirka två timmar per dag. Viktigt är att sprida ut timmarna jämnt över veckan. Arbetet ska ske på kontoret och inte hemifrån.

Boka in regelbundna avstämningar 
Både under sjukskrivningen och första tiden efter arbetsåtergång är det viktigt att ha regelbundna avstämningar. Det är ditt ansvar som chef att boka in dem. Undvik att avboka, det gör lätt att medarbetaren känner sig nedprioriterad. En bra fråga att ställa på avstämningarna är; vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra? Om du bara frågar efter hur det går är risken att din medarbetare bara svarar att det går bra. 

Coacha medarbetaren att själv sätta gränser 
I början kan du som chef hjälpa din kollega att prioritera och sätta gränser. Men målet är att din medarbetare själv ska säga till om det blir för mycket. 

Lästips: Åsa Kruses bok ”Tillbaka till jobbet – Hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa”.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Så gör du

Senaste om Tips och råd