
Bild: Willfried Wende/Pixabay
Risker med rengöringsmedel kartläggs
Publicerat 4 februari 2020
Kemikalier i rengöringsmedel kan bland annat ge luftvägsbesvär och hudsjukdomar, men det saknas samlad kunskap om hur de påverkar vår hälsa. Nu ska Linda Schenk, forskare vid Karolinska Institutet, undersöka användningen av rengöringsmedel i arbetslivet.
– Vi vet att folk skadar sig om de spiller vissa typer av rengöringsprodukter på kroppen. Att starkt basiska produkter, som ugnsrengöringsmedel, kan orsaka kemiska brännskador och att rengöringsmedel och våtarbete i sig är kopplat till hudbesvär. Vi vet också att vissa rengöringsprodukter kan irritera luftvägarna om vi andas in dem. Nu vill vi undersöka vad vi kan lära oss från svenska register och databaser, både om olyckor och om effekter på hud och luftvägar på lång sikt, säger Linda Schenk som är docent i toxikologisk riskhantering och ansvarig för studien.
Det har gjorts relativt många europeiska studier av ohälsa som orsakats av rengöringsmedel. En belgisk studie visar att städare som använde vissa rengöringsmedel hade en förhöjd dödlighet i KOL. En annan studie från Norge visar på nedsatt lungfunktion hos kvinnliga städare som dessutom städar i hemmet. Men så långt saknas en sammanställning för Sverige, något som Linda Schenk hoppas råda bot på.
– I vårt forskningsprojekt ska vi gå igenom information om arbetsskador och sjukdom och undersöka kopplingar till rengöringsmedel. Vi ska också mäta exponeringsnivåer under yrkesanvändning. Vilka ämnen, produkter och arbetsplatser det blir bestämmer vi utifrån de resultat vi får fram.
Men den allra största delen av forskningsprojektet kommer fokusera på säkerhetsdatablad som informationskälla vad det gäller risker och säker användning. För att komma fram till hur man bäst kan jobba förebyggande med information kring riskerna med rengöringsmedel.
– Eftersom flera studier visat att rengöringsmedel leder till sjukdom och skador i arbetet är det viktigt att granska den informationen likväl som riskbedömningarna bakom den. I en norsk studie fann man att säkerhetsdatablad för rengöringsmedelprodukter ofta saknade viktig information om risker och säker användning.
Studien om rengöringsmedel i svenskt arbetsliv och dess påverkan på hälsan är finansierad av AFA Försäkring och kommer att pågå i tre år.
– Om det finns grupper som är i en riskzon så ska vårt projekt hjälpa till att identifiera dem. Jag hoppas att vårt forskningsprojekt bidrar med kunskap som leder till ett säkrare arbetsliv, säger Linda Schenk.

Gerd Eriksson
Mer om Kemikalier
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
-
Badhuspersonal riskerar luftvägsbesvär
Kemikalier • Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka hur badhuspersonal på äventyrs- och nöjesbad exponeras för trikloramin, ett ämne som bland annat kan orsaka luftvägsbesvär. Förhoppningen är att på sikt få fram ett gränsvärde för trikloramin.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.