Hoppa till huvudinnehållet
Kemikalier

Hälsoeffekter av 3D-printing ska kartläggas

Kan 3D-printing ha skadliga effekter på vår hälsa? Det ska forskare vid Örebro Universitet ta reda på i ett nytt samarbetsprojekt med industrin.

Tekniken för 3D-printing har de senaste åren utvecklats med stormfart. Hus, flygplansdelar – till och med mänskliga organ kan i dag tillverkas med hjälp av en 3D-skrivare. Men vad har den nya tekniken för effekter på vår hälsa? Den frågan ställer sig nu forskarna bakom projektet Nanosafety. Projektet har beviljats drygt fyra miljoner för att undersöka hur pulverpartiklar som används i så kallad additiv tillverkning av metallkomponenter kan påverka vår hälsa. Nanosafety ska pågå i två år och är ett samarbete mellan industri och forskare i Örebroregionen.

– I dag vet vi inte om det finns en risk för hälsan med den här typen av partiklar, men vi tror att det kan finnas det. Studier som har undersökt hög partikelexponering inom andra industrier, till exempel gjuterier, har visat att exponering under lång tid ger effekter på hälsan, framför allt i form av hjärt- och kärlsjukdom. Vi vet även från utomhusmiljön att partiklar orsakar ohälsa, säger Eva Särndahl, professor i medicin vid Örebro universitet. Foto: Kristoffer Lindblom

För att undersöka om partiklarna har någon effekt kommer forskarna använda sig av cellförsök på labb men även ta blodprover på människor som jobbar i miljöer där 3D-skrivarna finns. Målet är att upptäcka om den inflammatoriska processen i kroppen påverkas av partikelexponeringen.

– Inflammation är den bakomliggande orsaken till hjärt- och kärlsjukdom och viss typ av cancer. Målet är att vi ska kunna upptäcka de här tecknen tidigt, innan det blir en sjukdom, säger Eva Särndahl.

Förutom att kartlägga hälsorisker med 3D-printing ska forskarna ta reda på vilka partiklar som i så fall ligger bakom effekterna samt i vilken del av tillverkningsprocessen dessa partiklar sprids.
Projektets mål är att skapa en säkrare arbetsmiljö för de som arbetar i den additiva tillverkningsbranschen Men Eva Särndahl tror även att resultatet kan vara till nytta för en bredare allmänhet.

– I dag finns det en hel del som har 3D-printers i sina hemmiljöer. Där använder man ofta printern i ett mindre rum och i dag vet vi inte vilka hälsoeffekter det kan ha, säger hon.

 

FAKTA:

Om forskningsprojektet

  • Forskningsprojektet Nanosafety har beviljats drygt fyra miljoner av stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) för att undersöka hur pulverpartiklar som används i additiv tillverkning av metallkomponenter kan påverka människors hälsa.
  • Projektet ska undersöka vilka effekter partiklarna kan ha på immunförsvar, hormonsystem och våra gener.
  • Partiklarna ska testas i provrör i labb för att förstå partikelns inverkan på cellnivå. Provtagningar ska också göras på personer som arbetar i miljöer där det finns 3D-skrivare, för att bland annat upptäcka om partikelexponeringen ökar risken för inflammation i kroppen.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Kemikalier

Senaste om Forskning