Hälsoeffekter av 3D-printing ska kartläggas
Publicerat 27 januari 2020
Kan 3D-printing ha skadliga effekter på vår hälsa? Det ska forskare vid Örebro Universitet ta reda på i ett nytt samarbetsprojekt med industrin.
Tekniken för 3D-printing har de senaste åren utvecklats med stormfart. Hus, flygplansdelar – till och med mänskliga organ kan i dag tillverkas med hjälp av en 3D-skrivare. Men vad har den nya tekniken för effekter på vår hälsa? Den frågan ställer sig nu forskarna bakom projektet Nanosafety. Projektet har beviljats drygt fyra miljoner för att undersöka hur pulverpartiklar som används i så kallad additiv tillverkning av metallkomponenter kan påverka vår hälsa. Nanosafety ska pågå i två år och är ett samarbete mellan industri och forskare i Örebroregionen.
– I dag vet vi inte om det finns en risk för hälsan med den här typen av partiklar, men vi tror att det kan finnas det. Studier som har undersökt hög partikelexponering inom andra industrier, till exempel gjuterier, har visat att exponering under lång tid ger effekter på hälsan, framför allt i form av hjärt- och kärlsjukdom. Vi vet även från utomhusmiljön att partiklar orsakar ohälsa, säger Eva Särndahl, professor i medicin vid Örebro universitet.
För att undersöka om partiklarna har någon effekt kommer forskarna använda sig av cellförsök på labb men även ta blodprover på människor som jobbar i miljöer där 3D-skrivarna finns. Målet är att upptäcka om den inflammatoriska processen i kroppen påverkas av partikelexponeringen.
– Inflammation är den bakomliggande orsaken till hjärt- och kärlsjukdom och viss typ av cancer. Målet är att vi ska kunna upptäcka de här tecknen tidigt, innan det blir en sjukdom, säger Eva Särndahl.
Förutom att kartlägga hälsorisker med 3D-printing ska forskarna ta reda på vilka partiklar som i så fall ligger bakom effekterna samt i vilken del av tillverkningsprocessen dessa partiklar sprids.
Projektets mål är att skapa en säkrare arbetsmiljö för de som arbetar i den additiva tillverkningsbranschen Men Eva Särndahl tror även att resultatet kan vara till nytta för en bredare allmänhet.
– I dag finns det en hel del som har 3D-printers i sina hemmiljöer. Där använder man ofta printern i ett mindre rum och i dag vet vi inte vilka hälsoeffekter det kan ha, säger hon.
Om forskningsprojektet
- Forskningsprojektet Nanosafety har beviljats drygt fyra miljoner av stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) för att undersöka hur pulverpartiklar som används i additiv tillverkning av metallkomponenter kan påverka människors hälsa.
- Projektet ska undersöka vilka effekter partiklarna kan ha på immunförsvar, hormonsystem och våra gener.
- Partiklarna ska testas i provrör i labb för att förstå partikelns inverkan på cellnivå. Provtagningar ska också göras på personer som arbetar i miljöer där det finns 3D-skrivare, för att bland annat upptäcka om partikelexponeringen ökar risken för inflammation i kroppen.

Katharina Hedström
Mer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.