Social förmåga lönar sig mer än intelligens
Publicerat 18 januari 2019
Arbetsmarknaden är beredd att betala bra för sociala förmågor, visar en ny studie. Sådant som ledaregenskaper, samordningsförmåga och stresstålighet ger mer i plånboken, särskilt inom privat sektor. Efterfrågan på intelligens verkar minska något.
Sociala förmågor lönar sig allt mer på jobbet, speciellt inom privat sektor, enligt en ny rapport.
– Vi ser en kraftig uppgång i löneavkastningen på sociala förmågor under den period som vi har studerat, säger Björn Öckert, professor vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Rapportförfattarna har studerat löneutvecklingen för män i åldrarna 38 - 42 under perioden 1992 - 2013. Underlaget kommer från den militära mönstringen där både kognitiva och sociala förmågor utvärderas genom intelligenstester och möte med psykologer. Männen har sedan följts genom åren och uppgifterna från mönstringen har samkörts med information från SCB om löner, yrken, bransch och företag.
Sociala förmågor värderas allt högre av arbetsgivarna, visar studien. Män som hade ledaregenskaper, var stresståliga, uthålliga, initiativrika och fungerade bra i grupp har tydligt bättre löneutveckling. Inom privat sektor har avkastningen på sociala förmågor fördubblats från 1990-talet och framåt.
Efterfrågan på sociala förmågor är särskilt stor i ledarskapsyrken.
– Vi tolkar det som att det inom vissa yrken ställs höga krav på ledarskap och samordning. Kanske för att produktionen i dag i större utsträckning ligger i olika enheter, ofta i olika länder, säger Björn Öckert. Vi ser också stora ökningar inom branscher där man gör mycket investeringar i informationsteknologi.
Exakt vad utvecklingen beror på är svårt att säga, fortsätter han. Men det är tydligt att arbetsgivarna starkt efterfrågar social kompetens.
Att vara intelligent lönar sig fortfarande på arbetsmarknaden. Avkastningen på kognitiva förmågor (intelligens) har dock minskat någon under 2000-talet.
– Avkastningen på kognitiva förmågor är fortfarande mycket god, men kognitiv förmåga verkar inte värdesättas lika högt som på 1990-talet, säger Björn Öckert. Den utvecklingen har man sett i många länder.
Forskarna sätter det i samband med den tekniska utvecklingen, och med utlokaliseringen av produktion till länder med lägre löner. Tidigare krävdes det arbetstagare med hög intelligens för att utföra vissa avancerade arbetsuppgifter. Nu har även sådana arbeten tagits över mer av datorer.
– Men uppgifter som kräver sociala förmågor är ju svårare att automatisera, säger Björn Öckert.

Margareta Edling
Mer om Kompetens
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Bejaka din inre entreprenör
Kompetens • Vi lever i en snabbföränderlig värld och det ställer nya krav både på organisationer och medarbetare.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.