Bild: Norwood Themes
Mobbning på jobbet sker allt oftare på nätet
Publicerat 11 februari 2019
Fler män än kvinnor blir utsatta för mobbning via digitala kanaler. Chefer är en annan utsatt grupp. Det visar en ny avhandling från Malmö universitet.
Nätmobbning i arbetslivet är ett relativt nytt och outforskat fenomen. Rebecka Cowen Forssell, vid Malmö universitet, har i sin avhandling försökt ta reda på vad som är utmärkande för mobbning genom sociala kanaler och hur utbrett fenomenet är. Enligt hennes studie är cirka tio procent utsatta för upprepade och systematiska kränkningar via digitala kanaler.
– Nätmobbning ökar förmodligen i takt med vår digitala kommunikation, men det är svårt att säga hur mycket det ökar. Vad man med säkerhet kan säga är att mobbning i arbetslivet nu även får digitala uttrycksformer, säger Rebecka Cowen Forssell.
En överraskande slutsats i avhandlingen är att män är utsatta i högre grad än kvinnor samt chefer i högre grad än andra medarbetare. Oftast brukar det se ut tvärtom. En skillnad mellan mobbning när den sker ansikte mot ansikte och mobbning i digitala kanaler är att maktdynamiken förändras till fördel för den som mobbar.
– På mejl och i sociala medier har vi möjlighet att framställa oss själva och vårt budskap på ett annat sätt än om mobbningen sker i stunden och ansikte mot ansikte. Vi kan argumentera och framstå som mer sakliga och professionella vilket kan gå extra hårt åt den enskilde.
Mobbning via mejl är ofta subtilt. Det kan till exempel handla om att exkludera – att inte svara på en persons mejl eller att ta bort en medarbetare från en mejllista. Den exkluderande strategin återfinns också i traditionell mobbning.
I sociala medier däremot är det mer aggressiva påhopp och uthängningar. Gränsen för vad som tillåts, flyttas fram eftersom sociala medier ofta befinner sig i gränslandet mellan jobb och det privata.
– Men för den som utsätts för mobbning via sociala medier kan konsekvenserna vara ännu mer förödande eftersom publiken består av både privata och jobbrelaterade kontakter. Det är som att framträda framför en publik på en scen.
Anställda i så kallade kontaktyrken drabbas oftare av mobbning via sociala kanaler än andra anställda, enligt Rebecka Cowen Forssell. Ett exempel är lärare som kan utsättas via Facebook-sidor där föräldrar delar information med varandra.
För att förebygga mobbning via sociala kanaler behövs riktlinjer för kommunikationen på arbetsplatsen.
– Det är viktigt att diskutera gråzonerna mellan det privata och professionella. Särskilt på arbetsplatser där arbetsgivaren uppmuntrar de anställda att vara aktiva på sociala medier.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.