Så hanterar vi det flexibla arbetslivet
Publicerat 17 september 2019
Är du en privatlivsintegrerare eller en tidsseparerare? I en ny studie har chefer och medarbetare i tre företag intervjuats om hur de hanterar arbete och privatliv när tekniken gör det möjligt att jobba när som helst och var som helst.
När det sent på kvällen plingar till i telefonen och en röd trea i mejlappen indikerar att jobbet kallar kan det vara svårt att dra en skiljelinje mellan fritid och arbetstid. Bör man svara, ska man svara eller är det kanske läge att skjuta på svaret tills arbetsdagen faktiskt är igång?
– Många har olika strategier när det kommer till att hantera den digitala tekniken. Har man en eller två telefoner? Ett eller två mejlkonton? Lämnar man datorn och mobilen på jobbet när man går hem, eller följer utrustningen med? Låter man ljudet stå på? Det går att ta hjälp av tekniken för att integrera eller separera privatliv och arbetsliv.
Det säger Calle Rosengren, filosofie doktor vid Lunds universitet, som tillsammans med Kristina Palm (docent vid Karolinska Institutet) och Ann Bergman (professor vid Karlstads universitet) har gjort en dagboks- och intervjustudie om hur chefer och medarbetare i tre industriföretag hanterar arbete och privatliv i ett arbetsliv där det digitala arbetssättet påverkar vardagen.
För att ta reda på hur chefer och medarbetare hanterar arbete och privatliv i det digitala arbetslivet delades deltagarna i studien in i olika persona (se faktaruta här intill).
– Det är viktigt att förstå att behoven skiftar beroende på i vilken livsfas man befinner sig. Vissa behöver vara tillgängliga för sina hemmavarande barn eller åldrande föräldrar. De kanske har svårt att hålla isär sin professionella roll när deras familjemedlemmar försöker nå dem, konstaterar Calle Rosengren.
Han betonar att cheferna måste tänka på att deras eget agerande spelar roll; att de i viss mån är förebilder.
– Om chefen skickar mejl på kvällen, förväntar sig chefen då att personalen ska svara? Ett mejl på kvällen kan skapa förväntningar om att personalen bör vara tillgängliga. Det är viktigt med tydliga arbetsbeskrivningar. Cheferna behöver reflektera över hur de ska hantera den digitala tekniken. Chefens eget beteende sätter ramar för hög arbetsbelastning. Chefen behöver vara extra tydlig med var gränsen går.
Enligt Calle Rosengren börjar frågorna om hur företag kan hantera den digitala tekniken komma upp mer och mer på agendan.
– Vi som har arbetet med rapporten känner att det finns ett stort intresse, många efterfrågar föreläsningar i ämnet och har börjat reflektera över teknikens påverkan på individerna.
På sikt lär vi oss förhoppningsvis att använda den digitala tekniken så att vi får en hållbar arbetsmiljö.
Fotnot: Studien presenteras på ett seminarium hos AFA Försäkring i Stockholm den 18 september.
För att hantera flexibelt arbete
- Tidssepareraren arbetar inte efter en viss tid, jobbar inte kvällar och helger och separerar privatlivet under arbetstid. Däremot ser hen det som möjligt att arbeta på olika platser, exempelvis hemifrån.
- Platssepareraren kan arbeta efter arbetstid, men tar inte med sig arbetet hem. Mycket handlar om olika tolkningsfrågor om man till exempel har fått telefonen av jobbet. Kanske stänger man av ljudet och lägger mobilen i väskan i tvättstugan.
- Totalintegreraren Låter det vara ett fritt flöde mellan arbete och privatliv.
- Totalsepareraren Håller isär arbete och privatliv helt och hållet.
- Arbetslivsintegreraren låter arbetet spilla över på hemmet och fritiden. Hen kan göra en Powerpointpresentation hemma men loggar inte att hen gör några privata aktiviteter.
- Privatlivsintegreraren hanterar privata sysslor på arbetstid, men arbetar inte i hemmet.
- Växlaren har inte ett systematiskt mönster utan kan växla mellan de olika strategierna under en vecka.

Henrik Lenngren
Mer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ohövliga kollegor försämrar både hälsa och prestation
Arbetsklimat • Ohövlighet på jobbet bör aldrig accepteras eftersom det på sikt kan leda till ohälsa och försämrad prestation, enligt Kristoffer Holm som är aktuell med en ny studie i ämnet.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.