Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Ergonomi

Nacken tar stryk av truckarbete

Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har värk i skuldrorna. Det visar en ny forskningsstudie.

Risken att drabbas av besvär i nacke eller skuldra är dubbelt så hög för truckförare som för tjänstemän, enligt en studie som Charlotte Wåhlin, fysioterapeut, ergonom och forskare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping har gjort i samarbete med forskare från region Jönköping.

– I Sverige arbetar runt 150 000 personer som lagerarbetare och i Europa sex miljoner. Det handlar om väldigt många människor så yrkesgruppen förtjänar verkligen att lyftas fram, säger Charlotte Wåhlin.Foto: Karolinska Institutet

Studien visar också att truckförare vrider på huvudet 222 gånger per timme. Eftersom lasten ofta skymmer sikten rakt fram tvingas truckförare arbeta med huvudet på sned.

Men det är inte bara själva rörelserna som sliter på kroppen utan också långa arbetspass. Enligt studien tillbringar truckförare 66 procent av sin arbetstid sittandes i trucken.

– De som upplevde större frihet i arbetet hade också mindre ont i nacken. Om man känner sig väldigt stressad kanske man skippar raster eller att kliva ut ur trucken och sträcka på sig ibland, säger Charlotte Wåhlin.

För att förbättra för truckförare behöver arbetsgivare, fack och anställda tillsammans undersöka och riskbedöma arbetsmiljön, anser hon. 

– Det gäller att lägga pusslet tillsammans. Man kan anlita en ergonom från företagshälsovården till exempel. Det ska helst inte göras i efterhand när skador redan skett utan det gäller att jobba aktivt och förebyggande.

Att se över produktionsvillkoren redan i upphandlingsskedet är också viktigt.

– Vi kunder vill ha billiga produkter och snabba leveranser, men då blir arbetsmiljön oftast inte bra.

Studien ska presenteras på en internationell konferens i Italien i slutet av augusti.

TIPS

Minska risken för skador vid truckarbete

  • Jobba systematiskt med arbetsmiljön. Riskbedöm och åtgärda eventuella brister. Se till att involvera fack och arbetstagare.
  • Diskutera om det går att få mer variation i arbetsuppgifterna genom exempelvis arbetsrotation.
  • Inventera vilka hjälpmedel som finns, exempelvis backspeglar på truckar och följ upp om de används.
  • Se över hur trucken är utformad. Går stolen att ställa in, används videokamera på trucken?
  • Ha en dialog med de som tillverkar trucknar för att diskutera hur designen kan förbättras.
  • Erbjud arbetsmiljöutbildning för truckförare.
  • Om det känns svårt att komma igång, anlita experthjälp från företagshälsovården.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning