Bullerforskare inspireras av musiker
Publicerat 3 december 2018
Hörselskydd för professionella musiker kan även användas av andra yrkesgrupper med bullrig arbetsmiljö. I ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet tittar man på nya metoder och möjligheter med den så kallade in-ear-monitorn.
I dag används in-ear-monitorer främst av yrkesmusiker när de spelar live på scen. En liten hörlur som stoppas in i hörselgången och som dämpar ljudet från omgivningen och bara släpper igenom vissa ljud. Den gör det möjligt för musikerna att spela på lägre ljudnivåer än annars för att få medhörning.
– Musikerna tycker ofta att de hör både sig själva och andra musiker på scenen tydligare med in-ear-monitorn. I forskningsprojektet kommer vi att prova en teknik som gör det lättare att separera ljudkällorna, vilket gör att det går att musicera på ljudnivåer som är skonsamma för hörseln, säger Arne Nykänen som är biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.
Samtidigt som forskningsprojektet, som är finansierat av AFA, tittar på hur den lilla hörluren i örat ska skydda hörseln hos proffsmusiker och andra musiker över lag så öppnar det också möjligheten att testa in-ear-monitorn i andra branscher med bullrig arbetsmiljö, som till exempel restaurang, byggindustri eller brandkår. Arbetsplatser där vanliga hörselkåpor inte fungerar som skydd eftersom man behöver kunna kommunicera med varandra.
– Genom att placera mikrofoner på in-ear-monitorerna och lägga till samma typ av elektronik som finns i nivåberoende hörselkåpor får man i stället ett nivåberoende hörselskydd som ryms i örat. Förutom att man slipper stora hörselkåpor, som inte är ett alternativ för till exempel serveringspersonal, så drar man också nytta av örats snillrika form som är viktigt för vår förmåga att särskilja ljudkällor och höra var ljud kommer ifrån, säger Arne Nykänen.
Han menar att man på många bullriga arbetsplatser vet att man egentligen borde använda hörselskydd, men väljer bort dem på grund av behovet av att kunna kommunicera med kollegorna. En del arbetsplatser har nivåberoende hörselkåpor med mikrofoner, men många tycker att de är otympliga och att de försämrar möjligheten att särskilja ljudkällor och dess riktning.
– De som jobbar på arbetsplatser där det förekommer plötsliga starka ljud skulle få bästa förebyggande effekten mot hörselskador genom att använda hörselskydd hela tiden. Men då måste de vara så bekväma att man inte blir besvärad av att ha dem på sig.
Är det kostsamt med en in-ear-monitor?
– Nej, tekniken är så billig i dag så det borde inte vara något hinder för andra branscher att anamma det.
Forskningsprojektet i Luleå hoppas hitta metoder och tekniker för att hålla ljudnivåerna nere för musiker i konsertsammanhang och på att utveckla hörselskydd som tar bort skadliga ljudnivåer i andra bullriga branscher.
– En hörselnedsättning påverkar vardagen eftersom den gör det svårare att kommunicera med andra. Och en hörselskada som till exempel tinnitus kan vara väldigt besvärande. Därför är det viktigt att skydda hörseln både på jobbet och på fritiden, säger Arne Nykänen.
Om studien
Studien på Luleå universitet är finansierad av AFA Försäkringar och kommer att pågå fram till december 2021.
Gerd Eriksson
Mer om Buller
-
Ljudbubblor skapar arbetsro på kontoret
Buller • Martin Ljungdahl Eriksson, forskare på Högskolan i Väst, har tagit fram en stol med högtalare som skapar en ljudbubbla där användaren själv kan välja sin ljudmiljö.
-
Äldre mer utsatta för bullerskador
Buller • Buller är den tredje vanligaste orsaken till arbetssjukdomar, enligt statistik från Afa Försäkring. Äldre löper större risk än yngre att drabbas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.