Hoppa till huvudinnehållet
Buller

Bullerforskare inspireras av musiker

Hörselskydd för professionella musiker kan även användas av andra yrkesgrupper med bullrig arbetsmiljö. I ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet tittar man på nya metoder och möjligheter med den så kallade in-ear-monitorn.

I dag används in-ear-monitorer främst av yrkesmusiker när de spelar live på scen. En liten hörlur som stoppas in i hörselgången och som dämpar ljudet från omgivningen och bara släpper igenom vissa ljud. Den gör det möjligt för musikerna att spela på lägre ljudnivåer än annars för att få medhörning.

– Musikerna tycker ofta att de hör både sig själva och andra musiker på scenen tydligare med in-ear-monitorn. I forskningsprojektet kommer vi att prova en teknik som gör det lättare att separera ljudkällorna, vilket gör att det går att musicera på ljudnivåer som är skonsamma för hörseln, säger Arne Nykänen som är biträdande professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Örjan Johansson

Samtidigt som forskningsprojektet, som är finansierat av AFA, tittar på hur den lilla hörluren i örat ska skydda hörseln hos proffsmusiker och andra musiker över lag så öppnar det också möjligheten att testa in-ear-monitorn i andra branscher med bullrig arbetsmiljö, som till exempel restaurang, byggindustri eller brandkår. Arbetsplatser där vanliga hörselkåpor inte fungerar som skydd eftersom man behöver kunna kommunicera med varandra.

– Genom att placera mikrofoner på in-ear-monitorerna och lägga till samma typ av elektronik som finns i nivåberoende hörselkåpor får man i stället ett nivåberoende hörselskydd som ryms i örat. Förutom att man slipper stora hörselkåpor, som inte är ett alternativ för till exempel serveringspersonal, så drar man också nytta av örats snillrika form som är viktigt för vår förmåga att särskilja ljudkällor och höra var ljud kommer ifrån, säger Arne Nykänen.

Han menar att man på många bullriga arbetsplatser vet att man egentligen borde använda hörselskydd, men väljer bort dem på grund av behovet av att kunna kommunicera med kollegorna. En del arbetsplatser har nivåberoende hörselkåpor med mikrofoner, men många tycker att de är otympliga och att de försämrar möjligheten att särskilja ljudkällor och dess riktning.

– De som jobbar på arbetsplatser där det förekommer plötsliga starka ljud skulle få bästa förebyggande effekten mot hörselskador genom att använda hörselskydd hela tiden. Men då måste de vara så bekväma att man inte blir besvärad av att ha dem på sig.

Är det kostsamt med en in-ear-monitor?

– Nej, tekniken är så billig i dag så det borde inte vara något hinder för andra branscher att anamma det.

Forskningsprojektet i Luleå hoppas hitta metoder och tekniker för att hålla ljudnivåerna nere för musiker i konsertsammanhang och på att utveckla hörselskydd som tar bort skadliga ljudnivåer i andra bullriga branscher.

– En hörselnedsättning påverkar vardagen eftersom den gör det svårare att kommunicera med andra. Och en hörselskada som till exempel tinnitus kan vara väldigt besvärande. Därför är det viktigt att skydda hörseln både på jobbet och på fritiden, säger Arne Nykänen.

Om studien

Studien på Luleå universitet är finansierad av AFA Försäkringar och kommer att pågå fram till december 2021.

 

 

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Buller

Senaste om Forskning