Kvinnor får mindre återhämtning på jobbet än män
Publicerat 22 maj 2018
Kvinnor tar inte bara mer ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet än män. De har också sämre möjlighet till återhämtning på jobbet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Det är en viktig orsak till att kvinnor är mer långtidssjukskrivna än män.
Studien visar att återhämtning i arbetet betyder mer för kvinnor än återhämtning på fritiden. Den bygger på 8 000 enkätsvar i Arbetsmiljöundersökningen, som görs av SCB och Arbetsmiljöverket vartannat år. Svaren jämfördes sedan med sjukskrivningar två år senare för individerna i undersökningen.
Resultaten visar att 20 procent av könsskillnaderna i sjukskrivningar i mer än 14 dagar kan förklaras med bristen på återhämtning på jobbet. I åldersgruppen 50–64 år var skillnaden 27 procent.
– Det stämmer med arbetsmiljöundersökningar som visar att kvinnor har mer bundna arbeten än män, säger Mats Hagberg, överläkare och professor i arbetsmiljömedicin vid Göteborgs universitet.
Till återhämtning räknas bland annat att kunna ta korta pauser, men även att själv kunna styra över sitt arbete, sin arbetstakt och sina arbetstider.
– En väsentlig del är också att kunna välja när man vill arbeta lite fortare eller lite långsammare. Det är också en form av egenkontroll där män har större möjligheter än kvinnor.
Återhämtning på jobbet är huvudsakligen en organisatorisk arbetsmiljöfråga. I många kvinnodominerade yrken, som i vård och omsorg, är möjligheten till egenkontroll i arbetet ofta begränsad. Det gäller även inom utbildningssektorn.
– Men det finns säkert vägar att gå där också för att öka möjligheten till återhämtning. Det kan vara att lägga in pauser mellan lektioner och att minska den administrativa belastningen, säger Mats Hagberg.
Han tror att det kan vara svårt att finna en generell lösning, utan att man måste hitta olika sätt för att öka individernas egenkontroll på den enskilda arbetsplatsen.
– Det här med återhämtning är en av nycklarna till de ökade sjukskrivningarna av psykiska orsaker, till exempel utmattning och trötthet.

Krister Zeidler
Mer om Stress
-
Hur hanterar du stress?
Så gjorde vi • Vi frågade programledaren Camilla Kvartoft, komikern Hasse Brontén, Estella Nyberg på McDonald´s och Oliver Sjöström på SOS Alarm om hur de hanterar stressen på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.