Kvinnor får mindre återhämtning på jobbet än män
Publicerat 22 maj 2018
Kvinnor tar inte bara mer ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet än män. De har också sämre möjlighet till återhämtning på jobbet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Det är en viktig orsak till att kvinnor är mer långtidssjukskrivna än män.
Studien visar att återhämtning i arbetet betyder mer för kvinnor än återhämtning på fritiden. Den bygger på 8 000 enkätsvar i Arbetsmiljöundersökningen, som görs av SCB och Arbetsmiljöverket vartannat år. Svaren jämfördes sedan med sjukskrivningar två år senare för individerna i undersökningen.
Resultaten visar att 20 procent av könsskillnaderna i sjukskrivningar i mer än 14 dagar kan förklaras med bristen på återhämtning på jobbet. I åldersgruppen 50–64 år var skillnaden 27 procent.
– Det stämmer med arbetsmiljöundersökningar som visar att kvinnor har mer bundna arbeten än män, säger Mats Hagberg, överläkare och professor i arbetsmiljömedicin vid Göteborgs universitet.
Till återhämtning räknas bland annat att kunna ta korta pauser, men även att själv kunna styra över sitt arbete, sin arbetstakt och sina arbetstider.
– En väsentlig del är också att kunna välja när man vill arbeta lite fortare eller lite långsammare. Det är också en form av egenkontroll där män har större möjligheter än kvinnor.
Återhämtning på jobbet är huvudsakligen en organisatorisk arbetsmiljöfråga. I många kvinnodominerade yrken, som i vård och omsorg, är möjligheten till egenkontroll i arbetet ofta begränsad. Det gäller även inom utbildningssektorn.
– Men det finns säkert vägar att gå där också för att öka möjligheten till återhämtning. Det kan vara att lägga in pauser mellan lektioner och att minska den administrativa belastningen, säger Mats Hagberg.
Han tror att det kan vara svårt att finna en generell lösning, utan att man måste hitta olika sätt för att öka individernas egenkontroll på den enskilda arbetsplatsen.
– Det här med återhämtning är en av nycklarna till de ökade sjukskrivningarna av psykiska orsaker, till exempel utmattning och trötthet.
Krister Zeidler
Mer om Stress
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.