Hoppa till huvudinnehållet
Mångfald

Svårt att berätta om dold funktionsnedsättning

Att berätta på jobbet om kronisk smärta eller en psykisk sjukdom kan ibland kännas jobbigare än att ha en synlig funktionsnedsättning. Det visar en ny studie om dolda funktionsnedsättningar i arbetslivet.

Maria Norstedt, vid institutionen för socialt arbete på Malmö högskola, blev intresserad av hur personer med dolda funktionsnedsättningar upplever sin arbetssituation när hon skrev en avhandling om att börja jobba igen efter en stroke.Foto: Marianne Zetterblom

– Det som slog mig var att de som drabbats av en stroke tyckte att symptom som kronisk trötthet och depression var mycket större problem i vardagen än en halvsidesförlamning eller en försvagad arm. Jag ville ta reda på varför de kände så, sa Maria Norstedt, när hon presenterade sin studie vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring som även finansierat forskningen.

Maria Norstedt har djupintervjuat tio personer med dolda funktionsnedsättningar samt sju arbetsgivarrepresentanter med ansvar för hr- och personalfrågor. Åtta av de tio hade valt att berätta om sin funktionsnedsättning på jobbet. Något som inte alltid är så lätt enligt studien.

– En synskadad kan välja att visa sin funktionsnedsättning med en käpp. Men för en person med en dold funktionsnedsättning räcker det inte att komma ut en gång utan man måste berätta om och om igen.

Särskilt jobbigt är det enligt Maria Norstedt att berätta om psykisk ohälsa som ofta är förenat med ett socialt stigma.

– Personer med bipolär sjukdom är mycket försiktigare med att berätta om sin funktionsnedsättning och berättade kanske inte för lika många. En bipolär person som jag intervjuade sa att hen aldrig skulle kunna berätta på jobbet.

Enligt Maria Norstedt finns det en inbyggd paradox i att berätta om dolda funktionsnedsättningar på jobbet.

– Man vill inte att alla ska tänka; där kommer hon som är sjuk. Samtidigt vill man ha förståelse för att man ibland behöver anpassa sitt arbete efter sin funktionsnedsättning.

När en funktionsnedsättning inte syns är det lätt hänt att kollegor börjar ifrågasätta en anställd som kanske har kortare arbetstid eller anpassade arbetsuppgifter, enligt studien.

– De flesta jag intervjuat tyckte ändå att det hade varit positivt att berätta på jobbet. Man får stöd och slipper ljuga. Men trots det var de rädda för vad det skulle betyda för den framtida karriären.

Om man väljer att berätta har Maria Norstedt ett råd.

– Var så konkret som möjligt med vad det innebär och vilket stöd du behöver.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Mångfald

Senaste om Forskning