Robotar kan revolutionera byggindustrin
Publicerat 30 januari 2017
Bygg- och anläggningsarbetare är en utsatt yrkesgrupp när det gäller skador och olyckor. Men i framtiden kanske det är fler robotar än människor på byggarbetsplatsen. Forskare vid en teknisk högskola i Schweiz har utvecklat en robot som kan använda verktyg och följa en ritning.
Bilindustrin genomgick en teknisk revolution på 1970-talet när robotar började användas i stor skala för montering av bilar. Nästa bransch som kan stå inför en robotiseringsvåg är byggindustrin. Forskare vid den tekniska högskolan ETH Zürich i Schweiz har nämligen utvecklat byggroboten "In Situ Fabricator1" rapporterar tidskriften MIT Technology Review.
Att utveckla en robot som kan utföra byggnadsarbete är inte en lätt uppgift. Byggarbetsplatser är komplexa arbetsmiljöer som ständigt förändras. För att en robot ska kunna fungera där måste den vara flexibel. Den måste också vara tillräckligt kraftfull för att kunna lyfta tungt men samtidigt smidig och liten så att den kan komma in i standardutrymmen.
Roboten som forskarna vid ETH Zürich har utvecklat kan använda ett flertal olika verktyg med mycket stor precision. Den kan nå högt upp men är samtidigt tillräckligt smidig för att komma igenom en vanlig dörröppning och den är damm- och vattentät. Dessutom kan den följa ändringar i konstruktionsritningen som görs i realtid eftersom den är uppkopplad mot nätet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.