Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Robotar kan revolutionera byggindustrin

Bygg- och anläggningsarbetare är en utsatt yrkesgrupp när det gäller skador och olyckor. Men i framtiden kanske det är fler robotar än människor på byggarbetsplatsen. Forskare vid en teknisk högskola i Schweiz har utvecklat en robot som kan använda verktyg och följa en ritning.

Bilindustrin genomgick en teknisk revolution på 1970-talet när robotar började användas i stor skala för montering av bilar. Nästa bransch som kan stå inför en robotiseringsvåg är byggindustrin. Forskare vid den tekniska högskolan ETH Zürich i Schweiz har nämligen utvecklat byggroboten "In Situ Fabricator1" rapporterar tidskriften MIT Technology Review.

Att utveckla en robot som kan utföra byggnadsarbete är inte en lätt uppgift. Byggarbetsplatser är komplexa arbetsmiljöer som ständigt förändras. För att en robot ska kunna fungera där måste den vara flexibel. Den måste också vara tillräckligt kraftfull för att kunna lyfta tungt men samtidigt smidig och liten så att den kan komma in i standardutrymmen.

Roboten som forskarna vid ETH Zürich har utvecklat kan använda ett flertal olika verktyg med mycket stor precision. Den kan nå högt upp men är samtidigt tillräckligt smidig för att komma igenom en vanlig dörröppning och den är damm- och vattentät. Dessutom kan den följa ändringar i konstruktionsritningen som görs i realtid eftersom den är uppkopplad mot nätet.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Forskning