
Bild: Istockphoto
Lättare att skärma av om jobbet är klurigt
Publicerat 31 januari 2017
Ju svårare arbetsuppgifter desto mindre störs vi av bakgrundsljud, visar forskning. Genom att exempelvis använda ett mer svårläsligt typsnitt går det lättare att läsa in en text i ett bullrigt kontorslandskap, enligt en ny avhandling.
Att bakgrundsljud i ett kontorslandskap kan påverka prestationen kommer kanske inte som en nyhet. Men nu finns det forskning som visar att om svårighetsgraden på arbetsuppgifterna ökar så reagerar man mindre på bakgrundsljud.
Miljöpsykologigruppen vid Högskolan i Gävle har i ett experiment låtit testpersoner korrekturläsa både i tystnad och med bakgrundsprat. Texterna var skrivna med Times New Roman samt med det mer svårlästa teckensnittet Haettenschweiler. När testpersonerna uppmanades att hitta fel, där de var tvungna att läsa och förstå texten för att förstå att där var ett fel, så försvann den negativa inverkan av ljud när texten var skriven i Haettenschweiler, men inte när den var skriven i Times New Roman. I text skriven i den mer lättlästa Times New Roman så försämrades testpersonernas prestation vid störande bakgrundsljud.
Forskarna undersökte också hur mycket information det går att komma ihåg av en text man just har läst. På samma sätt som i experimentet med korrekturläsning så kunde forskarna bara se en negativ påverkan av bakgrundsljud när texten var skriven i det lättläsliga teckensnittet.
– Den generella slutsatsen är, att när man behöver fokusera på en uppgift och befinner sig i en bullrig miljö kan det vara en fördel, i alla fall i ett kortare perspektiv, att öka svårighetsgraden på uppgiften då det gör att man måste koncentrera sig mer när man läser, säger Niclas Halin, forskare vid Högskolan i Gävle.
Från vården finns liknande forskning där man tittat på om vårdpersonal blir mindre benägna att göra feldoseringar av medicin om man laborerar med att göra den information som vårdpersonalen knappar in i datasystemet mer svårläslig.
– Det finns ju arbete för andra att spinna vidare på här. Vad kan man göra för typ av manipuleringar som kan hjälpa folk att bibehålla koncentrationen i kortare och längre perioder? Detta ser jag som ett första instick, säger Niklas Halin.
Ladda ner Niclas Halins avhandling "A shield against Distraction from Environmental Noise"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Buller
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.
-
VR-teknik testas för att planera ljudmiljön på jobbet
Må bra • Det finns en stark koppling mellan ljuden i vår omgivning och hur vi mår och presterar. För att skapa en bra ljudmiljö på jobbet tar forskare nu hjälp av VR och dataspelsteknik.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.