
Bild: Istockphoto
Lättare att skärma av om jobbet är klurigt
Publicerat 31 januari 2017
Ju svårare arbetsuppgifter desto mindre störs vi av bakgrundsljud, visar forskning. Genom att exempelvis använda ett mer svårläsligt typsnitt går det lättare att läsa in en text i ett bullrigt kontorslandskap, enligt en ny avhandling.
Att bakgrundsljud i ett kontorslandskap kan påverka prestationen kommer kanske inte som en nyhet. Men nu finns det forskning som visar att om svårighetsgraden på arbetsuppgifterna ökar så reagerar man mindre på bakgrundsljud.
Miljöpsykologigruppen vid Högskolan i Gävle har i ett experiment låtit testpersoner korrekturläsa både i tystnad och med bakgrundsprat. Texterna var skrivna med Times New Roman samt med det mer svårlästa teckensnittet Haettenschweiler. När testpersonerna uppmanades att hitta fel, där de var tvungna att läsa och förstå texten för att förstå att där var ett fel, så försvann den negativa inverkan av ljud när texten var skriven i Haettenschweiler, men inte när den var skriven i Times New Roman. I text skriven i den mer lättlästa Times New Roman så försämrades testpersonernas prestation vid störande bakgrundsljud.
Forskarna undersökte också hur mycket information det går att komma ihåg av en text man just har läst. På samma sätt som i experimentet med korrekturläsning så kunde forskarna bara se en negativ påverkan av bakgrundsljud när texten var skriven i det lättläsliga teckensnittet.
– Den generella slutsatsen är, att när man behöver fokusera på en uppgift och befinner sig i en bullrig miljö kan det vara en fördel, i alla fall i ett kortare perspektiv, att öka svårighetsgraden på uppgiften då det gör att man måste koncentrera sig mer när man läser, säger Niclas Halin, forskare vid Högskolan i Gävle.
Från vården finns liknande forskning där man tittat på om vårdpersonal blir mindre benägna att göra feldoseringar av medicin om man laborerar med att göra den information som vårdpersonalen knappar in i datasystemet mer svårläslig.
– Det finns ju arbete för andra att spinna vidare på här. Vad kan man göra för typ av manipuleringar som kan hjälpa folk att bibehålla koncentrationen i kortare och längre perioder? Detta ser jag som ett första instick, säger Niklas Halin.
Ladda ner Niclas Halins avhandling "A shield against Distraction from Environmental Noise"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Buller
-
Arbetsmiljöförbättringar även bra för klimatet
Buller • Kan sjöfartens klimatomställning även förbättra arbetsmiljön ombord? Den frågan ställer sig nu forskare i ett nytt projekt som ska undersöka buller och vibrationer på fartyg.
-
Ny forskning om kvinnors arbete i bullriga miljöer
Buller • Ljudkänslighet och ljudtrötthet är vanligt förekommande bland kvinnor som jobbar på förskolor. Hur deras arbetsförmåga påverkas och hur de hanterar buller på arbetsplatsen ska ny forskning ta reda på.
-
Många lider av okänd ljudintolerans
Buller • Nio procent av alla svenskar lider av ljudintolerans. Vanliga kontorsljud, som de flesta knappt registrerar, kan upplevas som mycket störande. Det visar ny forskning från Umeå universitet.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.