Kemikalier kan orsaka hjärtsjukdom
Publicerat 30 mars 2017
Att det finns ett samband mellan kemiska risker i arbetet och cancer är känt sedan länge. Mindre känt är att kemikalier också kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom eller stroke.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat den forskning som finns på området kemiska ämnen i arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdom. Granskningen visar att svetsning kan öka risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Även kvartsdamm och motoravgaser kan utlösa hjärtsjukdom.
Dessutom visar studien att risken att drabbas av stroke ökar om man hanterar ämnen som bly och koldisulfid (användes tidigare i lösningsmedel).
– Det finns ganska mycket kunskap hos allmänheten om att kemikalier på jobbet kan orsaka cancer eller lungsjukdom. Men det vi påpekar är att det även är farligt för hjärtat. Vår studie visar på delvis ny kunskap om att kemikalier påverkar inflammatoriska processer i kroppen, säger Töres Theorell, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Att utsättas för passiv rökning på jobbet kan också öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
– Det verkar också som att vissa arbetsmiljöfaktorer kan förstärka den negativa effekten av kemikalier. Den som jobbar skift och samtidigt utsätts för kemikalier löper ökad risk för hjärtsjukdom. Men det sambandet behöver vi forska mer på, säger Töres Theorell.
Ladda ner SBU:s rapport "Arbetsmiljöns betydelse för hjärt-kärlsjukdom"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
-
Badhuspersonal riskerar luftvägsbesvär
Kemikalier • Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka hur badhuspersonal på äventyrs- och nöjesbad exponeras för trikloramin, ett ämne som bland annat kan orsaka luftvägsbesvär. Förhoppningen är att på sikt få fram ett gränsvärde för trikloramin.
Senaste om Forskning
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Tysta fläktar gör oss friskare
Ventilation • Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.