Kemikalier kan orsaka hjärtsjukdom
Publicerat 30 mars 2017
Att det finns ett samband mellan kemiska risker i arbetet och cancer är känt sedan länge. Mindre känt är att kemikalier också kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom eller stroke.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat den forskning som finns på området kemiska ämnen i arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdom. Granskningen visar att svetsning kan öka risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Även kvartsdamm och motoravgaser kan utlösa hjärtsjukdom.
Dessutom visar studien att risken att drabbas av stroke ökar om man hanterar ämnen som bly och koldisulfid (användes tidigare i lösningsmedel).
– Det finns ganska mycket kunskap hos allmänheten om att kemikalier på jobbet kan orsaka cancer eller lungsjukdom. Men det vi påpekar är att det även är farligt för hjärtat. Vår studie visar på delvis ny kunskap om att kemikalier påverkar inflammatoriska processer i kroppen, säger Töres Theorell, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Att utsättas för passiv rökning på jobbet kan också öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
– Det verkar också som att vissa arbetsmiljöfaktorer kan förstärka den negativa effekten av kemikalier. Den som jobbar skift och samtidigt utsätts för kemikalier löper ökad risk för hjärtsjukdom. Men det sambandet behöver vi forska mer på, säger Töres Theorell.
Ladda ner SBU:s rapport "Arbetsmiljöns betydelse för hjärt-kärlsjukdom"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.