
Bild: Maria Claesson
Goda kollegor skyddar mot hjärtsjukdom
Publicerat 6 mars 2017
Män med fysiskt krävande arbetsuppgifter löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom. Men om de samtidigt får ett bra socialt stöd av chefer och kollegor minskar den skadliga effekten av arbetet. Det visar en dansk forskningsstudie.
Flera studier visar att hårt fysiskt arbete ökar risken för hjärtsjukdom. För att minska risken bör arbetet anpassas och göras lättare. Men det är också viktigt att jobba med den psykosociala arbetsmiljön, enligt en dansk forskningsstudie där drygt 14 000 män ingår.
Studien visar att socialt stöd från kollegor och överordnade har en skyddande effekt. Män med fysiskt krävande jobb och en låg grad av socials stöd har en signifikant ökad risk att utveckla hjärtsjukdom.
– Kollegialt stöd kan leda till minskade krav i arbetet genom att man till exempel lägger in pauser i arbetet utifrån medarbetarnas önskemål och behov. Och kanske ger det även en skyddande fysiologisk effekt på det autonoma nervsystemet som reglerar puls och blodtryck, säger Andreas Holtermann, professor på danska nationella forskningscentret för arbetsmiljö i en kommentar.
Däremot gick det inte att fastställa att ökat inflytande över arbetet skyddade mot hjärtsjukdom. Något som förvånade forskarna.
Om studien
Forskarna använde både frågeformulär och kliniska mätningar. Totalt deltog 14 337 män i studien med en genomsnittsålder på 47 år. Männen kom från 18 olika arbetsplatser och samtliga hade fysiskt krävande jobb. De var friska vid start. Studien pågick under tre år.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Så gör du din röst hörd på mötet
Möten • Att bli avbruten på möten drabbar ofta artiga personer eller de som inte tar så mycket plats i en grupp. Men det finns några knep att ta till.
-
Därför är det viktigt att förstå känslor på jobbet
Arbetsklimat • Genom att lära sig att förstå och hantera känslor blir det lättare att navigera på arbetsplatsen.
-
Emojis allt vanligare i jobbsammanhang
Arbetsklimat • För fem år sedan ansågs det olämpligt att använda emojis i jobbmejl. Nu känns ett meddelande utan en emoji bristfälligt. Men hur väljer man rätt?
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier